تا اواخر دهه ۷۰ شمسی، رشته مهندسی شهر سازی در مقطع کارشناسیِ دانشگاه های ایران وجود نداشت و به صورت گرایشی از رشته معماری در کارشناسی ارشد تدریس می‌شد. اما با مهاجرت جمعیت روستایی به شهر‌ها، روز به روز به جمعیت و مساحت شهر‌ها افزوده می شود. پیش بینی می شود تا سال ۱۴۲۰ شمسی، جمعیت شهر نشین ایران به بیش از ۸۵ میلیون برسد.از این رو مطالعات ساختِ شهر‌های جدید با زیر ساخت های مهندسی شهر سازی، در اولویت وزارت مسکن و شهر‌سازی قرار گرفته است. شهر‌های جدید ساخته شده در اطراف شهر‌های بزرگ مانند شهر جدید هشتگرد، شهر جدید پرند، شهر جدید پردیس در اطراف تهران و همچنین پروژه های مسکن مهر در شهر‌های کوچک و بزرگ نشان دهنده نیاز کشور به مهندسین شهرسازی است.

سرعت تغییر و تحولات و پیشرفت علوم مختلف، در سال‌های آخر قرن بیستم، موجب تغییرات گسترده در لایف استایل یا همان سبک زندگی انسان شده است. هوش مصنوعی هم یکی از آخرین تحولات علوم است که در تمام رشته‌ها به پیشرفت دانش و تکنولوژی کمک می‌کند. تلاش برای تبدیل شدن به جامعه یادگیرنده، از اولویت های سیاست گذاری در توسعه سرمایه‌های انسانی کشورها شده است.

معرفی رشته مهندسی شهرسازی

فهرست مطالب

مهندسی شهرسازی از رشته‌های بین رشته‌ای یادر تعریف خاص فرا رشته‌ای است که طیف گسترده و متنوعی از دانش، مهندسی و هنر را در بطن خود جای داده است. به همین دلیل باید دروس مختلفی از رشته‌های هنر، مهندسی معماری، معماری داخلی، مهندسی عمران، جامعه شناسی و روانشناسی و …. را در طول تحصیل به دانشجویان آموزش دهد.

شهرسازی یکی از علوم بسیار تاثیر گذارِ مرتبط با زندگی اجتماعی انسان است. مهندسی شهرسازی در تعریف کلی، یک سیستم تصمیم سازی جمعی است که برای بهبود کیفیت زندگی در جوامع بشری به تنظیم روابط و قوانین بین عناصر و سازه‌های مکانی اعم از شهری، روستایی، منطقه‌ای و … می‌پردازد.

مهندسی شهرسازی، هنر، حرفه و دانشی است که ساماندهی جوامع شهری، روستایی، مکان‌های عمومی، دسترسی‌ها و… موضوع اصلی آن است. شهرسازی علاوه بر دانش مهندسی در هم تنیدگی زیادی با هنر، جامعه شناسی، روان شناسی، اقتصادی و … دارد.

طراحی و ساخت شهرها، قدمتی دیرینه به بلندای تاریخ در تمدنهای بشری دارد. شهر سوخته سیستان، تخت جمشید، هگمتانه، تمدن مایاها و… همه مثال‌هایی از مهندسی شهرسازی در تاریخ ایران و جهان است؛ ولی از پیدایش دانش مهندسی شهرسازی به عنوان یک رشته علمی مستقل در دانشگاه‌های جهان، فقط حدود 100 سال میگذرد. دانش شهرسازی نوین 50 سال پس از ظهور در جهان، با دوره دکتری شهرسازی در دانشکده هنرهای زیبا دانشگاه تهران وارد ایران شد.

قبل از سال 1378 شهرسازی به صورت گرایشی از معماری در مقاطع ارشد و دکترا برگزار می‌شد. در سال 1378 با تصویب وزارت علوم، رشته مهندسی شهرسازی در مقطع کارشناسی به عنوان رشته مستقل تاسیس شد. در ابتدای دهه 80 شمسی، به علت محدودیت اساتید تعداد محدودی از دانشگاه‌ها به جذب دانشجو در رشته شهرسازی اقدام کردند، اما امروزه بسیاری از دانشگاه‌های سراسری و آزاد مهندسی شهرسازی را ارائه می‌کنند.

همان طور که در قبل گفته شد، به علت تعداد محدود فارغ التحصیلان شهرسازی در سال‌های گذشته، فعالیت و تصمیم‌گیری های شهرسازی به عهده متخصصان سایر رشته‌ها به ویژه معماران و مهندسان عمران بود که موجبات ناهماهنگی در جنبه‌های مختلف از طراحی تا ساخت را به وجود می‌آورد.

طی سال‌های 1395-1335 تعداد شهرهای ایران حداقل 7 برابر شده است. بررسی چنین تحولی در زندگی اجتماعی و گذر آن از زندگی روستایی به شهری و آثار و نتایج آن ، نیاز به کارشناسان خبره در نظام مدیریت شهری کاملا احساس می‌شد. با گذشت زمان و باور مدیران ارشد، شورای انقلاب فرهنگی و وزارت علوم به تاثیر این رشته و ضرورت گسترش آن، تعداد بیشتری از دانشگاه‌های کشور به اجرای این رشته اهتمام ورزیدند.

تدوین محتوای آموزشی دانشگاهی برای شهرسازی نیازمند همگرایی برخی معیارها مانند کیفیت محتوا به جای کمیت آن، ارائه محتوای منعطف و متنوع، تناسب محتوا باهدف پرورش یادگیرنده دائمی، تناسب محتوای آموزشی و پژوهشی با نیازهای واقعی جامعه، شرکت دادن دانشجو در مسیر آموزش و استفاده از سایر منابع یادگیری در کنار منابع آموزشی است.

معرفی رشته مهندسی شهرسازی و انتخاب رشته کنکور توسط بهترین مشاور انتخاب رشته کنکور استاد امیر حسین افشار

مشخصات کلی و اهداف رشته مهندسی شهرسازی

با توجه به ضرورت‌های گفته شده،  آموزش مهندسی شهرسازی در مقطع کارشناسی با هدف تربیت مهندسان موردنیاز نهادهای دولتی و غیردولتی، راه اندازی و در اکثر دانشگاه ها توسعه پیداکرده است. در  مقطع کارشناسی شهرسازی، تقویت مهارت های فنی و کاربردی شهرسازی، توانایی درک مسائل شهری و ارائه راه حل برای آن ها، تحلیل شرایط و تدوین برنامه عملیاتی برای آینده در قالب کار تیمی از جمله اهداف اصلی آموزش شهرسازی است.

مهندسی شهرسازی قبل از سال 1378 به صورت رشته مستقل وجود نداشت و به صورت گرایش‌هایی از مهندسی عمران در مقاطع مختلف تدریس می‌شد. با توجه به پیشرفت شهرها و علوم مختلف، وزارت علوم تاسیس رشته مستقل مهندسی شهرسازی را تصویب کرد. از سال 1378 مهندسی شهرسازی 4 بار مورد بازنگری و به روزرسانی قرار داد. در این مقاله آخرین مصوبه وزارت علوم مورد بررسی قرار گرفته است.

هدف اصلی در بازنگری و تدوین دروس مهندسی شهرسازی، از یک سو همگام سازی دانش شهرسازی با تحولات روز دنیا و از طرف دیگر تقویت مهارت آفرینی، کار آفرینی، اثربخشی و انطباق توانایی فارغ التحصیلان شهرسازی با نیازهای روز جامعه است.

برای تحقق این هدف، رویکرد مهم بازنگری برنامه درسی مهندسی شهرسازی، جایگزینی دروس مهارتی، فنی، کارگاهی و عملی با دروس نظری غیر ضروری است. آموزش رشته شهرسازی به دلیل جنبه کاربردی، ماهیت کارگاهی و عملی دارد. ملاحظه این جنبه مهم رشته درسی در بازنگری سرفصل ها، میتواند به تحقق هدف نهایی تربیت دانش آموخته مهارت محور و مورد نیاز بازار کار در دوره کارشناسی کمک کند.

جدول اهداف مهندسی شهرسازی

  • تفکر نقادانه به اندیشه‌ها و روش‌های شهرسازی غیربومی
  • برقراری رابطه شناختی با سایر علوم مرتبط با شهرسازی
  • توانایی کار تیمی و مشارکت پذیری در هم اندیشی
  • کارآفرینی و توانمندسازی مهندسان برای ایجاد مراکز مشاوره شهرسازی
  • برخوردار از بینش و جامع نگری در حل مسایل شهری
  • تحلیل چالش ها و مسائل مهم شهرها و ایفای نقش به عنوان کنشگر اجتماعی
  • درک مسائل شهر و نیازهای روز جامعه شهری
  • تناسب میان توسعه آموزش شهرسازی با نیازهای بومی جامعه
  • تسلط عملی به فنون و نرم افزاری شهرسازی
  • بهره گیری از دانش روز نرم افزاری در تهیه پروژه های توسعه شهری
  • کاربردی کردن علم در نظام تصمیم سازی و تصمیم گیری
  • مشارکت در انجمنهای خاص به عنوان مشاور یا به عنوان عضو
  • ظرفیت خوداشتغالی
  • حضور در سازمانهای نظام مهندسی و کارشناس دادگستری

مبانی علمی در آموزش و دانش شهرسازی

  • ریاضیات و آمار
  • هندسه
  • جامعه شناسی
  • محاسبات ساختمانی
  • مکانیک جامدات
  • مکانیک سیالات
  • برق
  • نرم افزارها و سخت افزارهای کامپیوتری
  • اقتصاد
  • بیان ترسیمی و تصویری
  • زیبایی شناسی
  • نقد هنر
  • فلسفه
  • روانشناسی اجتماعی
  • جغرافیای انسانی، جغرافیای طبیعی، اکولوژی
  • نقشه برداری، نقشه کشی و نقشه خوانی
  • ترافیک
  • زمین شناسی

بدیهی است که گنجاندن این همه دانش به صورت دروس دانشگاهی در دوره کارشناسی و حتی گرایش‌های کارشناسی ارشد امکان پذیر نیست. از این رو به دانشجویان توصیه می‌شود که مطالعات شخصی و علمی خود را به غیر از دروس دانشگاهی، به مطالعات هدفمند از علوم ذکر شده گسترش دهند.

مهندسی شهرسازی استاد امیر حسین افشار

به عنوان مثال مهندس شهرسازی  باید با آشنایی کلی نسبت به جمعیت شناسی بتواند که از متخصصین جمعیت‌شناسی برای سنجش یا شناخت و آینده‌نگری جمعیت شهرها بهره گیرد. منظور از آشنایی کلی، درک مسئله و احساس نیاز به بررسی این آیتم برای ساخت و توسعه و نوسازی شهرها است.

از طرف دیگر، مهندس شهرسازی باید مانند یک رهبر و مدیر برنامه ریزی و سیاست گذاری، برنامه ها و طرح های جامع، تفصیلی، موضوعی و … را برای عملیاتی شدن در اختیار مهندسان دیگر شامل نقشه بردار، مهندسی عمران، مهندسین ترافیک، مکانیک خاک و ….   قرار دهد. مهندس شهرسازی مجموعه مهارت‌های خود را در چارچوب ایده‌های تصمیم ساز و در قالب نقشه‌، گزارش و یا طرح های راهبردی یا استراتژیک برای مدیران تصمیم گیر ارائه می‌دهد تا در تصمیمات کلان برنامه ریزی وزارت مسکن و شهرسازی عملیاتی شوند.

ترکیب آموزش شهرسازی در کورس‌های دانشگاهی کارشناسی تا مقطع دکترا را به میتوان به صورت شبکه وابسته و چند لایه از  دانش و مهارت تصور کرد که پروژه نهایی به عنوان نتیجه پایانی آموزش شهرسازی در مرکز آن قرار دارد. علوم و فنون در مهندسی شهرسازی مانند لایه‌های یک پیاز در هم پیچیده و در هم تنیده هستند.

به بیان دیگر آموزش جامع رشته شهرسازی به صورت چند لایه در ترم‌های متوالی انجام می‌شود. در اولین لایه نزدیک به مرکز کارگاه‌های آموزشی و در دومین دایره آموزش‌های ترسیمی و تصویری، روشها و فنون (تکنیک) و ابزارها(نرم افزار و سخت افزار) قرار دارند. در سومین دایره مهارت آموزی، دانش‌های مرتبطی شامل جامعه‌شناسی شهری، اقتصاد شهری، جغرافیای شهری، اکولوژی، جمعیت‌شناسی و نظیر آن قرار دارد.

در لایه بیرونی مباحث عمومی و پایه‌ای مهندسی نظیر ریاضیات، فیزیک و معادلات دیفرانسیل، بعلاوه مبانی معارفی و بینشی نظیر حکمت هنر اسلامی قرار دارند. روند آموزش در مهندسی شهرسازی به ویژه در دو مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد با هم ارتباط نزدیک و گام به گام دارند.

جدول شاخص بازنگری دروس رشته مهندسی شهرسازی

معیارهای مهم

شاخص ها سنجه ها

غنای علمی

به روز بودن آگاهی از آخرین مطالعات، تحقیقات و تولیدات علمی روز

مهارت در تفکر انتقادی

مهارتهای انتقادپذیری، انتقاد صحیح و سازنده و مهارت گفتگو

مهارت در تفکر خلاق

تفکر خلاقانه و نوآوری دانشجویان

مهارت در ارزیابی ها

مهارت دانشجو در ارزیابی خود و موضوع کار در مقایسه با دیگران

جامع نگری

انتقال بینش جامعنگری در کنارتخصص گرایی

بومی سازی

نیازسنجی

درک دانشجو از مسائل و نیازهای جامعه خود و سنجش آنها

کارآمدی حرفهای

مهارت دانشجو در شناخت واقعیات پیرامون

آمایش مداری

نگاه سیستمی، منطقهای، رابطه علی و معلولی و چندبعدی به مسائل
محلی گرایی

تقویت حس تعلق و میزان پاسخگویی ماهرانه به نیازهای جامعه

ارزش مداری

ارزش مداری شناخت فرهنگ، تمدن و هویت ملی و منطقهای

رویکردی انتقادی

مهارت دانشجو در به چالش کشاندن رویکردهای شهرسازی جهان

اخلاق گرایی

شجاعت در بیان حقایق، تعهد و مسئولیت پذیری و رعایت اخلاق علمی

مهارت افزایی

تسلط به ابزارهای فنی

توانایی در به کارگیری نرم افزارهای روزآمد شهرسازی

تجربه عملی

کارورزی دانشجو در نهادهای درگیر فعالیت شهرسازی

کارآفرینی

ایجاد ظرفیت فنی برای خوداشتغالی و ایجاد اشتغال

تعداد و نوع واحدهای درسی رشته مهندسی شهرسازی

بنا به مصوبات آموزش عالی در ایران مجموع واحدهای درسی دوره کارشناسی مهندسی شهرسازی در 140 واحد است. 22 واحد طبق ضوابط آموزش عالی برای دروس عمومی منظور شده است. از 118 واحد باقیمانده، 27 واحد پایه، 76 واحد تخصصی، 5 واحد پروژه نهایی و 10 واحد اختیاری هستند. واحدهای پایه، تخصصی و واحد پروژه نهایی باید همگی در طول 8 نیمسال تحصیلی اخذ شود.

توزیع واحدها
  • دروس عمومی        22 واحد
  • دروس پایه            27 واحد
  • دروس تخصصی     76
  • دروس اختیاری      10
  • پروژه نهایی           5
مهارت، توانمندی و شایستگی فارغ التحصیلان شهرسازی

مهندسان شهرسازی با توجه به دروس طی شده در مقطع کارشناسی، می‌توانند در ادارات، شرکت‌ها و موسسات مختلف مرتبط با شهرسازی، مانند دفاتر شهرسازی و فنی شهرداری‌ها، دفاتر فنی وزارت کشور، وزارت راه و شهرسازی و ادارات استانی، سازمان مدیریت و برنامه ریزی، کارشناس رسمی دادگستری، دفاتر فنی جهاد کشاورزی، بنیاد مسکن انقلاب اسلامی، دفاتر مهندسین مشاور شهرسازی، نظام مهندسی ساختمان و … به منظور تهیه و اجرای طرح های توسعه، ساخت، نگهداری مشغول به کار شوند.

همچنین از فارغ التحصیلان مهندسی شهرسازی موارد زیر هم مورد انتظار است:

  • توانایی تهیه، ارزیابی و تحلیل نقشه‌های کاربری زمین شهری و منطقه‌ای
  • نقشه های متنوع کیفیت کالبدی شهری
  • تحلیل سازمان فضایی عناصر در منطقه جغرافیایی
  • تهیه طرح های توسعه شهری شامل طرح جامع تفصیلی
  • آماده سازی، و طرحهای توسعه روستایی
نرم افزارهای پرکاربرد برای رشته شهرسازی
  •  SAS
  • SPSS
  • R studio
  • Expert Choice
  •  AutoCAD
  • GIS
  • Sketchup
  • 3D Max

تسلط بر نرم افزارهای گفته شده یکی از شرایط مهم برای ورود به بازار کار است.

در بازار کار،  مهندسانی که به نرم افزارهای تخصصی بخصوص GIS تسلط دارند به سرعت جذب می‌شوند. با توجه به پیشرفت علوم کامپیوتری و ذخیره سازی آسان و دقت نرم افزارها، بسیاری از طرح های شهری در سازمان ها یا شرکت های مشاوره با کمک نرم افزار انجام می‌شود البته لازم به ذکر است GIS یک نرم افزار بسیار قدرتمند حرفه‌ای است که ادامه تحصیل تخصصی در آن در مقطع تحصیلات تکمیلی ادامه پیدا میکند.

جدول دروس مرتبط با توانمند سازی ویژه
  • تهیه طرحهای توسعه شهری:  کارگاههای شهرسازی 1 تا 5، مبانی و روش های برنامه ریزی شهری، مبانی کاربری زمین، مبانی و روش های برنامه ریزی و طراحی حمل ونقل
  • مهارت طراحی شهری : هندسه احجام و پرسپکتیو، بیان تصویری معماری، بیان تصویری شهر، مبانی و روش های طراحی شهری، تحلیل فضای شهری، منظرسازی شهری
  • مهارت های نرم افزاری و فنی: مبانی و کاربردی نرم افزارهای تحلیلی و ترسیمی، نقشه برداری و کارتوگرافی، آمار کاربردی، مدل های کمی در شهرسازی
  • تفکر مدیریتی:  حقوق و قوانین شهری، مبانی مدیریت شهری، برنامه ریزی اجرایی
  • آشنایی با پایداری محیط : بوم شناسی شهری، تغییرات اقلیمی و شهرسازی، سوانح طبیعی و سکونت گاه های انسانی، اثرات محیطی توسعه
  • تفکر آینده نگری : شهرهای آینده، شهر هوشمند، مبانی و روش های برنامه ریزی منطقه ای
  • تفکر سیستمی: مبانی و روش های برنامه ریزی منطقه ای، تاب آوری و مبانی توسعه پایدار

جدول دروس پایه رشته مهندسی شهرسازی

معرفی دروس پایه از رشته مهندسی شهرسازی و رتبه

لازم به ذکر است که برخی از دانشجویان بدون به توجه به علایق و استعداد های خود، فقط با توجه به رتبه های قبولی و احتمال قبولی در انتخاب رشته، اقدام به انتخاب رشته شهرسازی در فرم انتخاب رشته می کنند و در در صورت نارضایتی از رشته تحصیلی در طی تحصیل، اقدام به تغییر رشته یا انصراف از دانشگاه میکنند. جدول دروس و معرفی آن‌ها میتواند برای تصمیم گیری به انتخاب این رشته کمک کند.

مهندسی شهر سازی و رتبه قبولی

مهندسی شهر سازی و رتبه قبولی

جدول دروس تخصصی رشته شهرسازی

معرفی دروس تخصصی رشته مهندسی شهرسازی

دروس تخصصی مهندسی شهرسازی در دانشگاه‌های ایران

دروس تخصصی انتخابی رشته شهر سازی

  • اثرات محیطی توسعه
  • علم و هنر شهرسازی
  • بوم شناسی شهری
  • تغییرات اقلیمی و شهرسازی
  • سکونتگاه های روستایی
  • مبانی معماری و ساختمان
  • کاربرد مصالح ساختمانی در شهرسازی
  • منظرسازی شهری
  • فرهنگ، هنر و هویت ایرانی- اسلامی
  • برنامه ریزی اجرایی
  • شهرسازی مشارکتی
  • مبانی کارآفرینی در شهرسازی
  • سمینار مسائل شهری
  • شهر هوشمند
  • شهرهای جدید
  • سنجش از دور
  • روانشناسی محیطی
  • اخلاق حرفه ای

دانشجویان باید با توجه به دروس ارائه شده از جدول فوق، تعداد 10 واحد درسی را انتخاب و پاس کنند.

معرفی دروس رشته شهرسازی

در جداول قبل با اسامی دروس و نوع آن در رشته مهندسی شهرسازی آشنا شدیم. در ادامه به معرفی کامل برخی از دروس می‌پردازیم.

اقتصاد شهری Urban Economics

اهداف کلی از تدریس درس اقتصاد شهری:

  • آشنايى با كليات علم اقتصاد و فهم كلان اقتصادى موثر توسعه شهرى
  • شناخت و درک رابطه بین اقتصاد شهر و مشكلات شهرى و تفکر در مورد راه حل هاى اقتصادى
  • بررسى زمينه هاى موثر شهر بر توسعه اقتصادى و ارتقاى كيفيت زندگى
  • آموزش اثرات اقتصادى منطقه و تجمع هاى شهرى
سرفصل دروس اقتصاد شهری Urban Economics
  • مبانى علم اقتصاد، تعاريف اقتصاد خرد و كلان
  • معرفى اوليه مكاتب و تئوری‌های اقتصادى اعم از اقتصاد كلان كينزى، نئوكينزى، فراكينزى
  • مفاهيم كليدى در اقتصاد مانندِ تابع سود، حداكثرسازى سود، تابع هزينه، حداقل كردن هزينه، تابع مطلوبيت، حداكثركردن مطلوبيت، تقاضا، مازاد مصرف كننده، بازارهای رقابتی و انحصاری
  • تعاريف و مفاهيم اقتصاد شهرى، ضرورت مطالعه اقتصاد شهرى براى مدیران شهری، نقش اقتصادى شهر
  • نقش عوامل اقتصادى در تشکیل و گسترش شهرها
  • اندازه شهر: رشد عمودی و افقی شهرها
  • رشد اقتصادى شهر
  • نقش دولت و بخش عمومى در اقتصاد شهر
  • اقتصاد و حمل ونقل شهرى
  • سياست هاى پولى و مالى و اثرات آن بر توسعه جوامع شهرى
  • اقتصاد مسكن و كاربرى زمين شهرى
  • روش‌هاى تحليل اقتصادى شهر
  • مشکلات اقتصادى شهرها با تأكيد بر نقش مديريت شهرى در ايران

منابع و رفرنس‌های پیشنهادی

  • عابدين دركوش، سعيد. درآمدى بر اقتصاد شهرى، ويراست سوم. تهران: نشر دانشگاهى.
  • منتظرظهور، محمود.  اقتصاد خرد و كلان، تهران: انتشارات دانشكاه تهران
  •  Brooks, N., Donaghy, K., & Knaap, G. J.The Oxford handbook of urban economics and planning. Oxford University Press.
  • Edwards, M. E. Regional and urban economics and economic development: Theory and methods, New York, Routledge.
  • O’ Sullivan, A.  Urban economics. New York: McGraw-Hill.

جامعه شناسی شهری Urban Sociology

جامعه‌شناسى شهری که در رشته مهندسی شهرسازی و گرایش‌های آن در کارشناسی ارشد و دکترا تدریس می‌شود، برای آشنا کردن دانشجويان با ویژگی‌های مختلف جوامع شهری، آداب اجتماعی، اقتصادی و …. است. جامعه شناسی شهر و شهرنشینی به دنبال آن است تا رمز و راز زندگی گروه ها، طبقات و اقشار اجتماعی گوناگون را واکاوی، بررسی و تبیین کند و به مهندس شهرساز یاد بگیرد که برای ساختن شهری انسانی و پایدار نه تنها به دانش مهندسی شهرسازی نیاز  است، بلکه باید به وجوه نرم افزاری زندگی با توجه به پیشینه تاریخی هم محتاج است.

اهداف کلی درس جامعه شناسی شهری

  • آشنایی با ایدئولوژی و نگرش جامعه شناختى در برخورد با پديده‌هاى شهرى، تحلیل و ارائه راه حل برای آن‌ها
  • فهم مشكلات شهرى از دیدگاه جامعه شناسى و جستجو برای یافتن راه حل‌هاى جامعه شناسانه براى مشكلات شهرى
سرفصل دروس جامعه شناسی شهری
  • آشنايى با مبانى جامعه شناسى، مبانى جمعيت شناسى، مفهوم جامعه شناسى شهرى، مفهوم اجتماع و جامعه، شهروندى (شهر، شهرنشینی، شهرگرایی، جمعیت شهری، مهاجرت، سبک زندگی شهری، فرهنگ شهری و…)
  • بررسى سیر تاريخى شهر با تأكيد بر شهر ايرانى در گذر زمان
  • نظریه قدرت، سازمان و بوروكراسى، ديدگاه ماركس و تحولات آن
  • ديدگاه بوم شناختى، مكتب شيكاگو، ديدگاه فن شناختى، ديدگاه تاریخی، دیدگاه روانشناسی اجتماعی
  • جهانى شدن اقتصاد و اثرات آن بر اجتماعات محلى
  • مرور و آشنایی با نظریات جيكوبز، والتر، له فور، كاستلز
  • فنون گردآورى اطلاعات درجامعه شناسى شهرى وكاربرد آن در رشته مهندسی شهرسازى
  • مسائل شهرى ايران در حال حاضر
  • تحولات شهر ايرانى ومدرنيته مانندِ: نگاه متفكران ايرانى به شهر امام محمدغزالى وشكل گيرى اجتماع بر پايه خانواده
  • فارابى ومسئله شهروندى

منابع و رفرنس‌های پیشنهادی

  • ربانى، رسول. مجتبى شاهنوشى، مبانى جامعه شناسى. تهران: آواى نور.
  • شارع بور، محمود، جامعه شناسى شهرى. تهران: سازمان مطالعه و تدوين كتب علوم انسانى دانشگاهها
  • فلامكى، منصور. لطفى، مينا، فارابى و سير شهروندى در ايران. تهران: نشر فضا.

مبانی شهرشـناسی Theory of Urbanology

آشنايى با كالبد و فرم شهرى و اجزاى تشكيل دهنده آن و بررسی نحوه ارتباط و تعامل شهر با بستر طبیعی و محیط پیرامون آن از اهداف تدریس این کورس دانشگاهی است.

سرفصل دروس مبانی شهرسازی
  • تعریف شهر از زوایای مختلف جمعيتى، سياسى، كالبدى، حقوقى، اجتماعى  فرهنگى، اقتصادى و جغرافيايى.
  • شهرهاى تاريخى ايرانى و بررسی ویژگی‌های آن
  • مفاهیم اولیه شهر
  • مفهوم فضاى شهرى و نقش و کارکرد آن
  • ارتباط انسان و شهر به صورت متقابل
  • برنامه‌ريزى شهرى و منطقه اى، طراحى شهرى، مديريت شهرى و…
  • شهر از دید تئوری‌های عملکرد گرا، طبیعت گرا، فرهنگ گرا و…
  • مفهوم محلات در شهر
  • آشنایی با شهروندی و مفاهیم تئوری آن
  • لنداسکیپ شهری و سیمای شهر
  • محیط طبیعی شهر
  • بررسى مفاهيم فرم، بافت، ساختار و ساير اجزاى شهر

منابع و رفرنس های پیشنهادی

  • اوليويرا، ويتر؛ ريخت شناسى شهرى: مقدمه اى بر مطالعه فرم فيزيكى شهرها. ترجمه طبيبيان و على ضيايى عليشاه. تهران: انتشارات دانشگاه تهران.
  • حبيبى، محسن؛ از شار تا شهر (تحليلى تاريخى از مفهوم شهر و سيماى كالبدى آن: تفكر و تأثر). تهران: انتشارات دانشگاه تهران.
  • زيته، كاميلو؛ ساخت شهر بر اساس مبانى هنرى. ترجمه فريدون قريب. تهران: انتشارات دانشگاه تهران.
  • فريد، يدالله جغرافيا و شهرشناسى؛ انتشارات دانشكاه تبريز.

بیان تصویری معماری  Architectural Drawing

مهندسان شهرسازی ارتباط نزدیکی با مهندسان معماری و مهندسین عمران دارند. آشنایی دانشجویان با اصول سواد بصری و معماری به عنوان مقدمات طراحی و کسب مهارت‌های عملی در زمینه ترسیم است. اهداف این درس در سیلابس دروس کارشناسی مهندسی شهرسازی را به صورت زیر خلاصه می‌کنیم:

  • ترسیم نقشه‌های دوبعدی در مهندسی معماری
  • آشنایی با تکنیک‌های راندو و انتقال حس مکان از طریق بیان تصویری
سرفصل دروس بیان تصویری معماری
  • انواع ترسيم در معمارى
  • روش ترسیم نقشه‌های معماری
  • انواع پلان، نما، مقاطع
  • رابطه ترسيم و تفكر و تحليل
  • رابطه دست، چشم و ذهن
  • تکنیک‌های راندو
  • ترسیم عناصر مکمل راندو
  • ترسیم‌های تحلیلی، تحلیل فرم و فضا به کمک ترسیم

منابع و رفرنس‌های پیشنهادی

  • جينک، فرانسيس دى. ك ؛ معمارى: فرم، فضا و نظم. ترجمه زهره قراگزلو. تهران: انتشارات دانشگاه تهران.
  • داويس، ديويد. واكر، تئودور؛ بلان كرافيک. ترجمه زهرا رضوى. تهران: انتشارات دانشكاه تهران.
  • كيل، رابرت؛ راندو و طراحى با قلم و مركب. ترجمه هدايت موتابى، تهران: نشر آزاده.
  • لين، مايك؛  تكنيک‌هاى راندو در معمارى. ترجمه اميراعلا عديلى. تهران: نشر همام.
  • Ching, F. and Juroszek, S؛ Design Drawing. London, John Wiley & Sons.
  • Jenkins, Eric J, Drawn to Design, Basel, Birkhauser.

هندسه احجام و پرسپکتیو Geometry and Perspective

بيان اهميت و فهم تركيبات سه بعدى و ترسيم هاى سه بعدى از اهداف هندسه احجام و پرسپکتیو است. در زیر خلاصه اهداف را می‌بینیم:

  • آموزش و کسب مهارت در ترسيم انواع پرسپكتيو
  • آموزش و کسب مهارت در ترسيم انواع ديدهاى پرنده
سرفصل و مباحث دروس
  • هندسه احجام
  • ترکیبات افلاطونی
  • شهر مانند ترکیبات سه بعدی
  • تصویر ایزومتریک، تصویر دیمیتریک
  • پرسپکتیو نقطه‌ای
  • پرسپکتیو مخروطی
  • پرسپکتیو 2نقطه‌ای
  • پرسپکتیو 3نقطه‌ای
  • نور، سايه
  • مجموعه‌های شهری
  • پرسپکتیو مرکب

منابع پیشنهادی و رفرنس‌ها

  • سالينكاروس، نكوس آنجلوس؛ شهر از منظر هندسه فراكتال. ترجمه مرجان بابايى. تهران: انتشارات آرمان شهر.
  • جينک، فرانسيس دى. ک؛ گرافيك معمارى. ترجمه محمد. اصفهان: نشر خاک.
  • تركى شريف آبادى، داريوش؛ علم مناظر و مرايا. تهران: شركت چاپ و نشر كتاب‌هاى درسى ايران.
  • توسلى، محمود؛ هنر هندسه. تهران: انتشارات پيام.
  • مونتاكيو، جان اصول و مبانى ترسيم پرسپكتيو؛ نشر خاک

ریاضیات Mathematics

درس ریاضی در تمام رشته‌های مهندسی و علوم پایه از دروس مهم و بسیار ارزشمند برای بالا بردن خلاقیت و تفکر محاسباتی دانشجویان است.

اهداف ویژه

  • آشنايى بيشتر با مباحث رياضىات عمومى
  • كسب پیش نیاز لازم براى درس معادلات ديفرانسيل
سرفصل دروس ریاضی رشته شهرسازی
  • یادآوری دستگاه مختصات دكارتى و یادگیری مختصات قطبى و روابط تبدیل آن‌ها به یکدیگر
  • مرورى بر نظريه مجموعه ها، مجموعه اعداد، مجموعه اعداد مختلط
  • تعريف رابطه، تعريف تابع یک متغيره و پیدا کردن دامنه و برد آن ها، رسم و نمودار توابع يک متغيره، انواع توابع، عمليات بر روى توابع
  • حد و پیوستگی به همراه قضاياى مربوطه
  • توابع پیوسته
  • مشتق و قواعد مشتق گيرى توابع مشتق پذير
  • مشتق توابع n متغيره، مشتق سيستم معادلات
  • تدریس مفاهیم انتگرال و قضاياى مربوطه
  • بررسى و تجزيه وتحليل روش هاى محاسبه انتگرال: روش جزءبه جزء در انتگرالگیری، تغيير متغير، تجزيه كسر
  • مفاهیم و روش‌های محاسبه انتگرال دوگانه و سه گانه
  • ماتريس و انواع آن، عمليات جمع، تفريق، ضرب و توان در ماتريس ها
  • دترمينان و خواص آن ها، اعمال مقدماتى سطرى و ستونى، ماتريس معكوس و روش‌های محاسبه. (پیش نیاز لازم در درس هندسه 3 دبیرستان تدریس شده است)

منابع و رفرنس‌های پیشنهادی

  • حساب، دیفراسیل، انتگرال و هندسه تحلیلی نوشته جرج توماس، مرکز نشر دانشگاهی
  • حساب، دیفراسیل، انتگرال تالیف سیاوش شهشهانی، انتشارات فاطمی
  • حساب، دیفراسیل، انتگرال، ریچارد سیلورمن، ترجمه دکتر علی اکبر عالم زاده، نشر ققنوس

معادلات دیفرانسیل Differential Equations

هدف از اين درس آشنايى دانشجويان با روش هاى مختلف براى حل معادلات ديفرانسيل معمولى، ایجاد خلاقیت حل مسائل و توانایی انجام محاسبات لازم برای دروس تخصصی رشته مهندسی شهرسازی در مقطع كارشناسى است.

سرفصل و مباحث تدریس معادلات دیفرانسیل
  • آشنایی با معادلات ديفرانسيل و روش‌های حل آنها
  • خانواده منحنى ها و مسيرهاى قایم
  • معادلات ديفرانسيل جداشدنى
  • معادلات ديفرانسيل همگن
  • معادلات ديفرانسيل خطى مرتبه اول
  • معادلات ديفرانسيل خطى مرتبه دوم با ضرايب ثابت همگن و غيرهمگن
  • روش ضرايب نامعين، روش تغيير پارامتر لاگرانژ
  • كاربرد معادلات ديفرانسيل مرتبه دوم در فيزيک و مكانيک
  • حل معادلات ديفرانسيل با استفاده از سرى ها
  • تابع گاما
  • دستگاه معادلات ديفرانسيل
  • تبديل لاپلاس و كاربرد آن در حل معادلات ديفرانسيل
منابع و رفرنس های پیشنهادی
  • معادلات ديفرانسيل و كاربرد آنها، نوشته جرج سیمونز؛ انتشارات مرکز نشر دانشگاهی
  • معادلات دیفرانسیل نوشته دکتر مسعود نیکوکار، نشر آزاده
  • معادلات دیفرانسیل نوشته اصغر کرایه چیان، انتشارات دانشگاه فردوسی مشهد

آمار کاربردی Applied Statistics

آشنايى بامفاهيم پايه و تئوری آمار، روش هاى آمارى مورد استفاده درشهرسازى، آشنايى با استفاده از ابزارهاى آمارى در نمونه گيرى و ساير مباحث مرتبط، آشنايى با روش‌هاى تحليل آمارى وروش‌هاى ارایه وتحليل نتايج آمارى از اهداف گنجاندن این درس در سیلابس رشته کارشناسی مهندسی شهرسازی است.

سرفصل و مباحث تدریس

  • تعريف آمار و عملكرد آن درتحقيق (توصيف، برآورد، بيش بينى)
  • مفاهيم احتمالات، قواعداحتمال، آزمايش‌هاى تصادفى، ارتباط بين فضاى نمونه‌اى و احتمال نظرى
  • پيشامدهاى متمم، پیشامدهاى مركب، قانون ضرب احتمالات، پیشامدهای مستقل وابسته، جمع احتمال ها، احتمال شرطی
  • مفاهيم متغيرهاى تصادفى، متغيرهاو مقياس سنجش آن‌ها، تابع چگالی احتمال
  • تابع توزيع، اميد رياضى و واريانس، تابع مولد گشتاور
  • روش‌هاى آمار توصيفى براى خلاصه كردن اطلاعات وداده ها(توزيع فراوانى، شاخص‌هاى مركزى، معيارهاى براكندگى، كشيدگى وچولكى)
  • توزيع‌هاى آمارى گسسته و پيوسته (توزيع دوجمله اى، پواسن، نرمال و…)
  • جامعه آمارى، خواص يك برآوردگر
  • استنباط آمارى
  • مراحل آزمون فرضيه  و آزمون فرض‌هاى آمارى
  • آزمون هاى پارامترى براى مقايسه ميانگين‌ها
  • آزمون هاى ناپارامترى براى مقايسه ميانگين ها
منابع و رفرنس‌های پیشنهادی
  • آمارو كاربرد آن در مديريت نوشته منصور عادل آذر؛ انتشارات سمت
  • كاربرد آمار در شهرسازى تالیف خانم غزاله گودرزی، تهران: انتشارات پرديس علم
  • McClave, J. T; Sinich, T. Statistics, ; 10 edition, Prentice Hall. Hoboken, New Jersey
  • McClave, J. T.; Sinich, T & Benson, P.G. Statistics for Business and Economics, 12 edition, Pearson,.London.

شهرهای جدید New Towns

تبيين ضرورت و ابعاد توسعه شهرهاى جديد و شهرک‌ها در ايران و جهان و راه‌كارهاى برنامه ريزى و طراحى به منظور بالابردن بهره‌وری عملكرد و كيفيت توسعه شهری، ایجاد بستر مناسب برای آشنایی دانشجویان از تجربه‌های موفق و شکست خورده ساخت شهرها در جهان، شناسایی فرصت‌ها، چالش‌ها و شناخت و بررسی سیاست تداوم شهرهای جدید در ایران

سرفصل و مباحث درس شهرهای جدید

  • تئوری‌های حهانی در مورد جانمایی، طراحی و ساخت شهرهاى جديد
  • تاریخچه ايجاد شهرهاى جديد در جهان
  • دلایل، علل و چارچوب منطقی به وجود آمدن شهرهاى جديد
  • شهرهاى جديد در سياست ملى شهرى و طرح‌هاى آمايش سرزمين
  • ابعاد طراحى و معمارى پايدار در شهرهاى جديد
  • ابعاد مكان يابى و برنامه‌ريزى شهرهاى جديد
  • ابعاد محيط زيستى شهرهاى جديد
  • ملاحظات فرهنگى، اجتماعى و جمعيت شناختى شهرهاى جديد
  • خدمات حمل ونقل تا زيرساخت هاى اجتماع محور
  • ابعاد اقتصادى و مديريت در شهرهاى جديد ایران
  • آينده توسعه شهرهاى جديد مبتنى بر اهداف توسعه پايدار-
منابع و رفرنس‌های پیشنهادی
  • تجارب جهانى نسل نوين شهرهاى جديد، تالیف میثم بصیرت، مركز تحقيقات راه، مسكن و شهرسازى.
  • نسل نخست شهرهاى جديد ايران. تالیف میثم بصیرت، مركز تحقيقات راه، مسكن و شهرسازى.
  • تاريخ شفاهى شهرهاى جديد ايران، تهران: شركت مادرتخصصى عمران شهرهاى جدید.
  • Peiser, R., & Forsyth, A New Towns for the Twenty-First Century: A Guide to Planned Communities Worldwide. University of Pennsylvania Press
  • Wakeman, Rosemary  Practicing Utopia: An Intellectual History of the New Town Movement. Routledge
  • Gaborit, P European New Towns: Image, Identities, Future Perspectives. Peter Lang

شهرسازی مشارکتی  Participatory Urban Development

آشنايى با مفاهيم مشاركت در شهرسازى و پروژه های طراحى شهرى با ايجاد تعامل بين گروه‌هاى مختلف اجتماعى، تبيين ضرورت مشاركت در گروه‌هاى مختلف در طراحى، برنامه ريزى و حكمرانی شهرى و واكاوى نقش شهرسازان در اين فرآيند، آشنايى با چالش‌هاى مشاركت، سطوح مشاركت وكسب مهارت‌هاى مقدماتى در ايفاى نقش مؤثر و سازنده در طرح ها و برنامه هاى شهرى

سرفصل دروس و مباحث تدریس
  • تبيين مفهوم شهرسازى و تاريخچه آن
  • نقش مهندس شهرسازی در فرآيند مشاركت و در ارتباط با گروه هاى مختلف.
  • رويكرد و استراتژی مشاركتى در شهرسازى و زمينه‌هاى تاريخى، فلسفى و سياسى آن
  • شيوه هاى رايج مشاركتى در طراحى، برنامه ريزى و حكمرانی شهرى در کشورهای مختلف جهان
  • تكنيک ها و مهارت‌هاى مذاكره، چانه‌زنى و تامین مالی
  • تدوين و ارائه طرح و برنامه‌ها براى گروه‌هاى مختلف مردم
  • چگونگى ترغيب گروه‌هاى مختلف به مشاركت و تسهيل در ايجاد ارتباط و فرآيند يادگيرى متقابل
  • ارائه طرح‌ها و راه حل‌ها براى مديران شهرى و كشورى و بخش خصوصى
  • آموزش تكنيک‌هاى تسهيل مباحثه و تعامل، ميانجی گرى و چانه‌زنى، درگيركردن گروه‌هاى مختلف
منابع و رفرنس‌های پیشنهادی
  • تكنيک‌هاى مشاركت شهروندان در برنامه‌ريزى و مديريت شهرى؛ گونه شناسى نظرى و كاربرد عملى؛ آستان قدس رضوی، به نشر.
  • رأهنماى مشاركت عمومى گرفتن تصميمات بهتر با مشاركت شهروندان انتشارات سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران، مؤسسه نشر شهر.
  • روش هاى بشتيبانى از تصميم گیری مشاركتى در عرصه شهر. ترجمه ثريا بهمن پور. تهران: انتشارات دانشگاه تهران
  • تحول پذيرى يک مكان: راهنمايى براى مكان سازى، ترجمه مصطفى بهزادفر و ابولفضل قربانى، انتشارات دانشگاه تهران.
  • Wilson, Alexander. Tewdwr-Jones, Mark. (2021(. Digital Participatory Planning: Citizen Engagement, Democracy, and Design. Routledge.isher,R. Urry, W.
  • L.Patton, B. (2011(. Getting to yes: Negotiating agreements without giving in. New York: Penguin Books.  Katan, Roger, Shiffman, Ronald.  Building Together Case Studies in Participatory Planning and Community Building. Routledge.

گرایش های مهندسی شهر سازی در مقطع کارشناسی

  • برنامه‌ریزی شهری
  • برنامه ریزی حمل و نقل
  • برنامه ریزی اقتصادی و اجتماعی
  • برنامه ریزی شبکه های زیرساختی
  • برنامه‌ریزی محیط زیست
  • طراحی شهری

برای مطالعه مقاله معرفی رشته مهندسی عمران و رتبه قبولی کلیک کنید

دروس دانشگاهی مقطع کارشناسی در رشته مهندسی شهر سازی

با مشاهده عناوین دروس ارائه شده در هر رشته ای می توان به فضای علمی و آموزشی حاکم بر  آن رشته پی برد.

دروس اصلی رشته شهرسازی

  • کاربرد نقشه برداری
  • کاربرد رایانه در شهرسازی
  • تاریخ و فرهنگ شهرنشینی جهان
  • آشنایی با مبانی معماری  و ساختمان
  • مبانی مهندسی شبکه حمل و نقل
  • حقوق و قوانین شهری
  • تاریخ و فرهنگ شهرنشینی ایران
  • آشنایی با مصالح و ساخت
  • کارگاه مهندسی شبکه حمل و نقل
  • مبانی مهندسی تاسیسات شهری
  • کارگاه مهندسی تاسیسات شهری
  • طراحی و کاربرد نظام اطلاعات
  • آمار و روش های کمی در شهرسازی
  • جامعه شناسی شهری
  • جغرافیای شهری
  • اقتصاد شهری
  • کارگاه مطالعات شهری

برای مطالعه معرفی رشته مهندسی معماری کلیک کنید

دروس تخصصی رشته شهر سازی:

  • مبانی و روش های برنامه ریزی شهری
  • مبانی و روش های طراحی شهری
  • کارگاه برنامه ریزی شهری
  • کارگاه طراحی شهری
  • مبانی و روش های برنامه ریزی مسکن
  • مدیریت و سازمان اجرایی شهری
  • کارگاه طرح های اجرایی
  • شناخت فضاهای شهری ایران
  • روش تحقیق در شهرسازی
  • کارگاه آماده سازی زمین
  • کارگاه برداشت کاربری
  • طرح نهایی
مهندسی شهر سازی و رتبه قبولی

مهندسی شهر سازی و رتبه قبولی

بازار کار مهندسان شهر سازی

مهندسان شهر سازی هم مانند رشته مهندسین عمران،برای اشتغال در بسیاری از ردیف های شغلی،باید پروانه نظام مهندسی دریافت کنند.در ادامه به برخی ردیف های شغلی مهندسان شهر سازی اشاره می کنیم:

  • وزارت راه و شهرسازی
  • شرکت عمران شهر های جدید
  • سازمان ملی زمین و مسکن
  • استانداری ها
  • شهرداری ها و به خصوص شهرداری شهر های جدید
  • سازمان  پیشگیری از مدیریت بحران
  • بنیاد مسکن
  • دفاتر نوسازی بافت های فرسوده
  • سازمان نوسازی
  • سازمان زیباسازی شهری
  • در شرکت های خصوصی و مشاور فعال در حوزه شهرسازی، عمران و معماری

ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد شهر سازی

فارغ التحصیلان رشته شهرسازی می توانند در مقطع کارشناسی ارشد رشته های معماری و عمران نیز در کنکور شرکت کنند. اما اگر بخواهند در رشته شهر سازی ادامه تحصیل بدهند، باید یکی از گرایش های زیر را انتخاب کنند:

  • مجموعه برنامه ریزی شهری و منطقه ای و مدیریت شهری
  • طراحی شهری
  • برنامه ریزی شهری
  • برنامه ریزی منطقه ای
  • مدیریت شهری
  • طراحی شهری

معرفی رشته مهندسی معماری داخلی 

رتبه قبولی در رشته مهندسی شهرسازی

بعد از آشنایی با رشته مهندسی شهر سازی به برسی رتبه های قبولی در رشته مهندسی شهر سازی در کنکور سال قبل می پردازیم.توجه داشته باشید که به علت تغییر ظرفیت پذیرش دانشگاه ها،تغییر در سهمیه ها و همچنین تغییر در اقبال عمومی داوطلبان انتخاب رشته، رتبه های قبولی هر سال،نسبت به سال قبل تغییر می کند.بنابراین توصیه می شود که با یک مشاور انتخاب رشته حرفه ای و با تجربه مشورت نمایید.

رتبه قبولی رشته مهندسی شهرسازی کنکور 1400

در این قسمت رتبه‌های قبولی رشته شهرسازی را در کنکور 1400 ببینید:

رتبه قبولی مهندسی شهرسازی دانشگاه تهران روزانه

رتبه کشوری رتبه در سهمیه سهمیه در منطقه
2840 1709 منطقه 1
3068 1015 منطقه 2
6638 2273 منطقه 2
7227 2497 منطقه 2
9717 1011 منطقه 3

رتبه قبولی مهندسی شهرسازی دانشگاه خوارزمی تهران روزانه

رتبه کشوری رتبه در سهمیه سهمیه در منطقه
4747 2772 منطقه 1
5515 3188 منطقه 1
8495 2945 منطقه 2
11108 3904 منطقه 2

رتبه قبولی مهندسی شهرسازی دانشگاه فردوسی مشهد

6618 3757 منطقه 1
8415 4668 منطقه 1
10044 5479 منطقه 1
16496 5926 منطقه 2
14371 1885 منطقه 3

رتبه قبولی مهندسی شهرسازی دانشگاه شیراز روزانه

رتبه کشوری رتبه در سهمیه سهمیه در منطقه
10345 5623 منطقه 1
8583 2971 منطقه 2
25672 4527 منطقه 3

رتبه قبولی مهندسی شهرسازی دانشگاه هنر تهران روزانه

رتبه کشوری رتبه در سهمیه سهمیه در منطقه
9635 3352 منطقه 2
9761 3394 منطقه 2
9972 3475 منطقه 2
12061 4251 منطقه 2
13322 1670 منطقه 3

رتبه قبولی مهندسی شهرسازی دانشگاه مازندران بابلسر

رتبه کشوری رتبه در سهمیه سهمیه در منطقه رشته قبولی
28060 12387 منطقه 1 مهندسي شهرسازي|دانشگاه مازندران -بابلسر | روزانه
12092 4258 منطقه 2 مهندسي شهرسازي|دانشگاه مازندران -بابلسر | روزانه
22445 8257 منطقه 2 مهندسي شهرسازي|دانشگاه مازندران -بابلسر | شبانه
23632 8743 منطقه 2 مهندسي شهرسازي|دانشگاه مازندران -بابلسر | روزانه
24513 9093 منطقه 2 مهندسي شهرسازي|دانشگاه مازندران -بابلسر | روزانه
25069 9315 منطقه 2 مهندسي شهرسازي|دانشگاه مازندران -بابلسر | روزانه
27064 10094 منطقه 2 مهندسي شهرسازي|دانشگاه مازندران -بابلسر | روزانه
34925 13170 منطقه 2 مهندسي شهرسازي|دانشگاه مازندران -بابلسر | شبانه

رتبه قبولی مهندسی شهرسازی دانشگاه بین المللی امام خمینی قزوین روزانه

رتبه کشوری رتبه در سهمیه سهمیه در منطقه
12948 4576 منطقه 2
13095 4633 منطقه 2
16003 5741 منطقه 2

رتبه قبولی مهندسی شهرسازی دانشگاه غیرانتفاعی علم و فرهنگ تهران

رتبه کشوری رتبه در سهمیه سهمیه در منطقه
14675 7520 منطقه 1

رتبه قبولی مهندسی شهرسازی دانشگاه هنر اصفهان روزانه

رتبه کشوری رتبه در سهمیه سهمیه در منطقه
15060 5376 منطقه 2

رتبه قبولی مهندسی شهرسازی دانشگاه گیلان رشت

رتبه کشوری رتبه در سهمیه سهمیه در منطقه رشته قبولی
15167 7723 منطقه 1 مهندسي شهرسازي|دانشگاه گيلان -رشت | روزانه
21942 10295 منطقه 1 مهندسي شهرسازي|دانشگاه گيلان -رشت | روزانه
29244 10945 منطقه 2 مهندسي شهرسازي|دانشگاه گيلان -رشت | شبانه
29583 11089 منطقه 2 مهندسي شهرسازي|دانشگاه گيلان -رشت | شبانه

رتبه قبولی مهندسی شهرسازی دانشگاه هنر تبریز روزانه

رتبه کشوری رتبه در سهمیه سهمیه در منطقه
50150 19565 منطقه 1
20347 7463 منطقه 2
38811 14688 منطقه 2
45159 17196 منطقه 2
29642 5587 منطقه 3
57073 13553 منطقه 3

رتبه قبولی مهندسی شهرسازی دانشگاه یزد روزانه

رتبه کشوری رتبه در سهمیه سهمیه در منطقه
24069 11050 منطقه 1
24424 11175 منطقه 1
24710 11283 منطقه 1
25471 11540 منطقه 1
30376 13182 منطقه 1
22663 8341 منطقه 2
27255 10164 منطقه 2
32943 12417 منطقه 2

رتبه قبولی مهندسی شهرسازی دانشگاه ارومیه روزانه

رتبه کشوری رتبه در سهمیه سهمیه در منطقه
30478 11448 منطقه 2
49569 18901 منطقه 2
50499 11586 منطقه 3
52935 12313 منطقه 3

رتبه قبولی مهندسی شهرسازی دانشگاه سمنان روزانه

رتبه کشوری رتبه در سهمیه سهمیه در منطقه
31063 11672 منطقه 2

رتبه قبولی مهندسی شهرسازی دانشگاه خلیج فارس بوشهر روزانه

رتبه کشوری رتبه در سهمیه سهمیه در منطقه
34030 14486 منطقه 1
36263 15227 منطقه 1
39779 16361 منطقه 1
44698 9793 منطقه 3

رتبه قبولی مهندسی شهرسازی دانشگاه لرستان خرم آباد روزانه

رتبه کشوری رتبه در سهمیه سهمیه در منطقه
55052 21027 منطقه 1
36218 7310 منطقه 3

رتبه قبولی مهندسی شهرسازی دانشگاه کردستان سنندج روزانه

رتبه کشوری رتبه در سهمیه سهمیه در منطقه
59424 22861 منطقه 2
59566 22924 منطقه 2
40439 8522 منطقه 3
59705 14329 منطقه 3

رتبه قبولی مهندسی شهرسازی دانشگاه بجنورد روزانه

رتبه کشوری رتبه در سهمیه سهمیه در منطقه
75091 26967 منطقه 1
45188 9945 منطقه 3
57395 13651 منطقه 3
72225 18169 منطقه 3
78824 20210 منطقه 3

رتبه قبولی مهندسی شهرسازی دانشگاه غیرانتفاعی رسام کرج

رتبه کشوری رتبه در سهمیه سهمیه در منطقه
48510 18477 منطقه 2
63490 24497 منطقه 2
71310 27589 منطقه 2
74480 28822 منطقه 2

رتبه قبولی مهندسی شهرسازی دانشگاه سلمان فارسی کازرون روزانه

رتبه کشوری رتبه در سهمیه سهمیه در منطقه
52232 20198 منطقه 1
73099 26355 منطقه 1
51917 12014 منطقه 3
58916 14119 منطقه 3

رتبه قبولی مهندسی شهرسازی دانشگاه رازی کرمانشاه

رتبه کشوری رتبه در سهمیه سهمیه در منطقه
53343 20382 منطقه 2

رتبه قبولی مهندسی شهرسازی دانشگاه زابل

رتبه کشوری رتبه در سهمیه سهمیه در منطقه
101505 27059 منطقه 3

رتبه قبولی رشته مهندسی شهرسازی کنکور 1399

دانشگاهرتبه در منطقهرتبه کشوریسهمیه در منطقهجنسیتنوع تحصیل
دانشگاه تهران185329571-تهراندخترروزانه
دانشگاه تهران138243252-قمدخترروزانه
دانشگاه تهران157349382-کرجدخترروزانه
دانشگاه تهران35852213-قرچکدخترروزانه
دانشگاه خوارزمی تهران179656372-کرجپسرروزانه
دانشگاه خوارزمی تهران234072172-باغستاندخترروزانه
دانشگاه خوارزمی تهران241774172-قمدخترروزانه
دانشگاه خوارزمی تهران251577342-رامسردخترروزانه
دانشگاه خوارزمی تهران1016110583-هشتگرددخترروزانه
دانشگاه هنر تهران177255702-گرگاندخترروزانه
دانشگاه هنر تهران224369202-کرجپسرروزانه
دانشگاه هنر تهران231771492-گرگاندخترروزانه
دانشگاه هنر تهران1518148093-آستارادخترروزانه
دانشگاه فردوسی مشهد542492931-مشهددخترروزانه
دانشگاه فردوسی مشهد4336126552-تربت حیدریهپسرروزانه
دانشگاه فردوسی مشهد4725136802-بیرجنددخترروزانه
دانشگاه شیراز311294202-بوشهردخترروزانه
دانشگاه شیراز6118174102-بندرعباسپسرمحروم-بومی هرمزگان
دانشگاه هنر اسلامی تبریز247039931-تبریزپسرروزانه
دانشگاه هنر اسلامی تبریز13253261961-تبریزپسرروزانه
دانشگاه هنر اسلامی تبریز13489267741-تبریزدخترروزانه
دانشگاه هنر اسلامی تبریز13958280041-تبریزدخترروزانه
دانشگاه هنر اسلامی تبریز16456343931-شیرازپسرروزانه
دانشگاه هنر اسلامی تبریز18695403571-تبریزپسرروزانه
دانشگاه هنر اسلامی تبریز9595261782-قمدخترروزانه
دانشگاه هنر اسلامی تبریز18176473122-کرمانشاهدخترروزانه
دانشگاه هنر اسلامی تبریز2073853812-خویپسرروزانه
دانشگاه هنر اسلامی تبریز22424573982-تبریزپسرروزانه
دانشگاه هنر اسلامی تبریز8314488913-هشترودپسرروزانه
دانشگاه هنر اسلامی تبریز10063557393-اهرپسرروزانه
دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره)-قزوین315895642-قزویندخترروزانه
دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره)-قزوین3411102292-کرجدخترروزانه
دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره)-قزوین3724110922-شهریاردخترروزانه
دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره)-قزوین4010118122-کرجدخترروزانه
دانشگاه هنر اصفهان6102105901-اصفهاندخترروزانه
دانشگاه هنر اصفهان6362111201-اصفهانپسرروزانه
دانشگاه هنر اصفهان6933122731-اصفهانپسرروزانه
دانشگاه هنر اصفهان7107126171-اصفهانپسرروزانه
دانشگاه هنر اصفهان3532105902-کاشاندخترروزانه
دانشگاه هنر اصفهان3607107882-خمینی شهردخترروزانه
دانشگاه هنر اصفهان7021196732-زرین شهرپسرروزانه
دانشگاه هنر اصفهان12923343482-بنپسرمحروم-بومی چهارمحال و بختیاری
دانشگاه هنر اصفهان2399206993-باغ بهادارانپسرروزانه
دانشگاه مازندران-بابلسر5332152752-ساریدخترروزانه
دانشگاه مازندران-بابلسر5467156662-بابلدخترروزانه
دانشگاه مازندران-بابلسر6671187812-نیشابوردخترروزانه
دانشگاه مازندران-بابلسر7057197662-آملپسرروزانه
دانشگاه مازندران-بابلسر7639212302-آملپسرروزانه
دانشگاه مازندران-بابلسر8647237632-بابلپسرشبانه
دانشگاه مازندران-بابلسر8906244442-آملدخترشبانه
دانشگاه مازندران-بابلسر9435257822-جویبارپسرشبانه
دانشگاه مازندران-بابلسر9957270182-ساریپسرشبانه
دانشگاه مازندران-بابلسر3529271903-گنبددخترشبانه
دانشگاه گیلان رشت5735163712-شهریارپسرروزانه
دانشگاه گیلان رشت7338204702-اسلامشهردخترروزانه
دانشگاه گیلان رشت9435257822-رشتدخترشبانه
دانشگاه گیلان رشت10535284212-لاهیجانپسرشبانه
دانشگاه گیلان رشت10573284992-رشتپسرشبانه
دانشگاه گیلان رشت11219301572-رشتدخترشبانه
دانشگاه گیلان رشت11278302982-بندرانزلیدخترشبانه
دانشگاه گیلان رشت11382305432-رشتپسرشبانه
دانشگاه گیلان رشت11493308222-لاهیجانپسرشبانه
دانشگاه گیلان رشت12146324172-لاهیجاندخترشبانه
دانشگاه گیلان رشت2658223553-الونددخترروزانه
دانشگاه گیلان رشت6641415973-صومعه سراپسرشبانه
دانشگاه یزد10450197661-اصفهاندخترروزانه
دانشگاه یزد6342179442-یزدپسرروزانه
دانشگاه یزد7198201102-گلپایگاندخترروزانه
دانشگاه یزد7698213852-آبادهپسرروزانه
دانشگاه بجنورد6396180842-تربت حیدریهپسرروزانه
دانشگاه بجنورد11150599333-فریمانپسرروزانه
دانشگاه بجنورد11730621533-شیروانپسرروزانه
دانشگاه سمنان15738325061-تهراندخترروزانه
دانشگاه سمنان17740377851-تهراندخترشبانه
دانشگاه سمنان9731265252-سمنانپسرروزانه
دانشگاه سمنان10029272112-سمناندخترروزانه
دانشگاه سمنان14366379062-سمناندخترشبانه
دانشگاه سمنان19588506052-سمناندخترشبانه
دانشگاه سمنان22782582782-سمناندخترشبانه
دانشگاه سمنان11684619553-سمناندخترشبانه
مرکز آموزش عالی فنی و مهندسی بویین زهرا15898329051-تهراندخترروزانه
مرکز آموزش عالی فنی و مهندسی بویین زهرا11476307812-کرجپسرروزانه
مرکز آموزش عالی فنی و مهندسی بویین زهرا12005320512-کرجپسرروزانه
مرکز آموزش عالی فنی و مهندسی بویین زهرا12633336322-کرجپسرروزانه
مرکز آموزش عالی فنی و مهندسی بویین زهرا12894342792-قزوینپسرروزانه
مرکز آموزش عالی فنی و مهندسی بویین زهرا12974345002-شهریاردخترروزانه
مرکز آموزش عالی فنی و مهندسی بویین زهرا14012370682-شهریاردخترروزانه
مرکز آموزش عالی فنی و مهندسی بویین زهرا14617385382-اسلامشهرپسرروزانه
مرکز آموزش عالی فنی و مهندسی بویین زهرا4939341223-هشتگرددخترروزانه
مرکز آموزش عالی فنی و مهندسی بویین زهرا5424363953-ملاردپسرروزانه
دانشگاه لرستان-خرم آباد19119414861-اصفهانپسرروزانه
دانشگاه لرستان-خرم آباد24454572541-اصفهانپسرروزانه
دانشگاه لرستان-خرم آباد29093717911-اصفهانپسرشبانه
دانشگاه لرستان-خرم آباد24058613222-مبارکهپسرروزانه
دانشگاه لرستان-خرم آباد28379715902-اهوازدخترشبانه
دانشگاه لرستان-خرم آباد31667794532-گلپایگانپسرشبانه
دانشگاه لرستان-خرم آباد5070347663-چادگاندخترروزانه
دانشگاه خلیج فارس-بوشهر19009411841-شیرازدخترروزانه
دانشگاه خلیج فارس-بوشهر19281419611-تهراندخترروزانه
دانشگاه خلیج فارس-بوشهر20647457821-شیرازدخترروزانه
دانشگاه خلیج فارس-بوشهر14275376892-آبادهدخترروزانه
دانشگاه خلیج فارس-بوشهر16903442732-بوشهردخترروزانه
دانشگاه ارومیه19943438291-اصفهانپسرروزانه
دانشگاه ارومیه21527483351-تبریزپسرروزانه
دانشگاه ارومیه19041492972-شهریاردخترروزانه
دانشگاه ارومیه20052517172-زنجاندخترروزانه
دانشگاه کردستان-سنندج20782534632-سنندجدخترروزانه
دانشگاه کردستان-سنندج25318643162-کرمانشاهدخترروزانه
دانشگاه کردستان-سنندج8307488633-مرودشتپسرروزانه
دانشگاه بوعلی سینا همدان(محل تحصیل کبودر آهنگ)20601530682-کرجپسرروزانه
دانشگاه بوعلی سینا همدان(محل تحصیل کبودر آهنگ)21293546472-قزوینپسرروزانه
دانشگاه بوعلی سینا همدان(محل تحصیل کبودر آهنگ)25484646862-همدانپسرروزانه
دانشگاه بوعلی سینا همدان(محل تحصیل کبودر آهنگ)27494694662-شهریارپسرروزانه
دانشگاه بوعلی سینا همدان(محل تحصیل کبودر آهنگ)28423716982-سنندجپسرروزانه
دانشگاه سلمان فارسی-کازرون24627577981-شیرازدخترروزانه
دانشگاه سلمان فارسی-کازرون24841584501-شیرازدخترروزانه
دانشگاه صنعتی جندی شاپور-دزفول22957586942-اهوازدخترروزانه
دانشگاه صنعتی جندی شاپور-دزفول23693604672-اهوازدخترروزانه
دانشگاه صنعتی جندی شاپور-دزفول11180600463-آباداندخترروزانه
مرکز آموزش عالی لار26953681142-ورامینپسرروزانه
دانشگاه غیرانتفاعی رسام-کرج14257287491-تهراندخترغیر انتفاعی
دانشگاه غیرانتفاعی رسام-کرج16465344121-تهراندخترغیر انتفاعی
دانشگاه غیرانتفاعی رسام-کرج17118361151-تهراندخترغیر انتفاعی
دانشگاه غیرانتفاعی رسام-کرج19469424601-تهراندخترغیر انتفاعی
دانشگاه غیرانتفاعی رسام-کرج11424609743-ملارددخترغیر انتفاعی
دانشگاه غیر انتفاعی صنعتی سجاد-مشهد22074499571-مشهدپسرغیر انتفاعی
دانشگاه غیر انتفاعی صنعتی سجاد-مشهد377001006211-مشهددخترغیر انتفاعی
دانشگاه غیر انتفاعی صنعتی سجاد-مشهد32925824932-قوچانپسرغیر انتفاعی