قبل از معرفی رشته مهندسی دریانوردی به توضیح مقدمه ای می پردازیم:
کشور ایران از نظر جغرافیایی دارای موقعیت خوبی می باشد که وجود دریای خزر در شمال کشور، خلیج فارس و دریای عمان در جنوب دلایلی روشن مبنی بر وضعیت جغرافیایی مناسب کشور هستند. کشورهایی که دارای دریا هستند می توانند از دریاها به جهت توسعه کشور خود استفاده کنند. رونق یافتن حمل و نقل آبی و کسب مهارت های کافی در این حوزه و گسترش آن در کشور می تواند سبب توسعه اقتصادی شود. به همین دلیل نیاز به متخصصان و کارشناسانی در این حوزه خواهیم داشت تا بتوانیم از مرز های آبی گسترده کشور سبب رونق و توسعه مملکت خویش شویم.
معرفی رشته مهندسی دریانوردی:
فهرست مطالب
- معرفی رشته مهندسی دریانوردی:
- هدف از تاسیس رشته مهندسی دریانوردی
- وظایف مهندس دریانوردی
- چه افرادی مناسب این رشته می باشند؟
- دشواری های دانشجویان و شاغلان مهندسی دریا نوردی
- دروس دانشگاهی رشته مهندسی دریانوردی:
- دروس عمومی
- دروس پایه رشته مهندسی دریا نوردی عبارتند از:
- دروس اصلی رشته مهندسی دریا نوردی عبارتند از:
- دروس تخصصی رشته مهندسی دریا نوردی عبارتند از:
- دروس نظری-عملی(بر روی کشتی) رشته مهندسی دریا نوردی عبارتند از:
- ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد در رشته مهندسی دریا نوردی:
- مقطع کارشناسی ارشد در رشته مهندسی دریانوردی دارای دو گرایش است که عبارتند از:
- بازار کار و درآمد رشته مهندسی دریا نوردی
- دانشگاه ها و ظرفیت پذیرش هر دانشگاه در رشته مهندسی دریا نوردی:
- پیش ثبت نام انتخاب رشته
رشته مهندسی دریانوردی یکی از گرایش های رشته مهندسی دریا بوده است. با توجه به کنکور سراسری ۹۸ و دفترچه انتخاب رشته مشاهده می شود که این رشته از شاخه گرایش های مهندسی دریا جدا گردیده و خود تبدیل به یک رشته مهندسی مجزا به نام مهندسی دریا نوردی گردیده است. این رشته از بین داوطلبان گروه آزمایشی ریاضی و فیزیک دانشجو می پذیرد. در قسمت مقدمه با اهمیت مرزهای آبی و حمل و نقل آبی در کشور و تربیت افرادی متخصص آشنا شدید که ایجاد رشته دریانوردی و تدریس آن در دانشگاه های کشور به همین خاطر می باشد.
هدف از تاسیس رشته مهندسی دریانوردی
هدف اصلی رشته مهندس دریانوردی تربیت افراد متخصصی است که بتوانند هدایت و راهبری کشتی را برعهده گیرند. علاوه بر این بتوانند امنیت نیروی انسانی شاغل در کشتی را نیز تامین نمایند.فارغ التحصیلان رشته مهندسی دریانوردی در آینده همان کاپیتان کشتی خواهند شد و به همین علت مهندس دریانورد را کاپیتان کشتی نیز می گویند. البته رسیدن به مقام کاپیتانی نیز به همین سادگیها و بلافاصله پس از اتمام دانشگاه صورت نمی گیرد. فارغ التحصیلان در آغاز به عنوان افسر سوم وارد کشتی شده پس از عبور از این مرحله افسر دومی و افسر اولی را پشت سر خواهد گذاشت و در نهایت پس از گذراندن دوره های مخصوص و آزمون های تکمیلی به پست کاپیتانی کشتی خواهند رسید.
یک دانشجوی رشته مهندس دریانوردی در مقایسه با سایر دانشجویان رشته مهندس دریا به مسائل فنی کمتر می پردازد و دانشجویان در این رشته بیشتر دروس مربوط به حوزه های مدیریتی، مسیریابی، جغرافیایی و… را فرا میگیرند و نگاه فنی در این رشته کمتر خواهد بود و بیشتر با مدیریت پرسنل،مسیریابی،کنترل وضعیت آب و هوایی و چنین مسائلی در ارتباط است.
وظایف مهندس دریانوردی
- کشتی را طبق مسیر مشخص شده هدایت و رهبری کند.
- نیروی انسانی شاغل در کشتی را کنترل و مدیریت نماید.
- آسایش و امنیت افراد شاغل در کشتی و مسافران را فراهم سازد.
- در شرایط بحرانی مانند طوفان، تصادف و…کشتی را کنترل کرده و آرامش را برقرار سازد.
چه افرادی مناسب این رشته می باشند؟
در ابتدا می خواهیم در مورد خصوصیاتی که یک داوطلب برای انتخاب این رشته نیاز دارد صحبت کنیم. همانطور که می دانید انتخاب رشته بسیار مرحله ای حساس و نفس گیر می باشد چرا که شغل، درآمد، جایگاه اجتماعی و…به رشته دانشگاهی شما ارتباط نزدیکی خواهد داشت؛ پس توصیه می شود در ابتدا خود و علایق خود را شناخته و سپس در مورد رشتهها اطلاعاتی صحیح از منابع موثق کسب کنید و سپس توسط بهترین مشاوران انتخاب رشته اقدام به انتخاب رشته نمایید.
بهترین مشاور انتخاب رشته کنکور در تهران چه کسی می باشد؟ کلیک کنید
دشواری های دانشجویان و شاغلان مهندسی دریا نوردی
یک داوطلب برای انتخاب رشته مهندسی دریا نوردی در ابتدا باید بداند که این رشته سختی های مخصوص به خود را دارد.دانشجویان زیادی را مشاهده کرده ایم که به دلیل همین سختیها جازده و از دانشگاه انصراف داده اند. یکی از این سختیها مربوط به ماهها کار کردن بر روی آب و دوری از خانواده می باشد و دانشجویان و فارغ التحصیلان این رشته بزرگترین ایراد و سختی این شغل را دوری از خانواده گزارش کردهاند پس اگر شخصی خانواده دوست هستید و یا دارای محدودیت های خاصی از جانب خانواده خود هستید این رشته خیلی مناسب شما نخواهد بود.
داوطلبی که می خواهد وارد این رشته شود علاوه بر تسلط بر دروس ریاضی و فیزیک و علاقه مندی به این دروس باید به زبان انگلیسی نیز تسلط کافی داشته باشد زیرا سفرهای خارجی نیازمند تسلط به زبان بین المللی انگلیسی می باشد. دانشجوی رشته مهندسی دریانوردی باید شخصی با توانمندی های بالا از نظر فیزیکی و روانی باشد؛ زیرا در این حرفه دانش به تنهایی کارایی نخواهد داشت و شخص باید تحمل زندگی بر روی دریا حتی به مدت چندین ماه را داشته باشد. سلامت جسمی مانند دید خوب، عدم کوررنگی در فرد، عدم دید کم در تاریکی، عدم وجود بیماری های جسمی و…دارای اهمیت می باشد و شخص نباید هیچ بیماری ارثی (مانند هموفیلی، تالاسمی و…) و زمینه ای داشته باشد.
چنانچه به دریا، سفرهای دریایی و دریانوردی علاقه مندید و دارای ویژگی های بالا هستید، هم چنین شخصی صبور با آستانه تحمل بالا در مشکلات می باشید این رشته می تواند انتخابی درست برای شما باشد.
برای مطالعه مقاله معرفی رشته مهندسی مکانیک و رتبه قبولی کلیک کنید
دروس دانشگاهی رشته مهندسی دریانوردی:
تا اینجا سعی کردیم اطلاعات مفید و جامعی را برای شناخت بهتر این رشته و تصمیم گیری راحت تر برای انتخاب رشته در اختیارتان قرار دهیم. اکنون برای آشنایی بیشتر شما با رشته مهندسی دریانوردی به معرفی دروس دانشگاهی این رشته خواهیم پرداخت.
دروس عمومی
- معارف اسلامی ۱
- معارف اسلامی ۲
- اخلاق و تربیت اسلامی
- انقلاب اسلامی و ریشه های آن
- تاریخ اسلام
- متون اسلامی
- فارسی
- زبان خارجه انگلیسی
- تربیت بدنی ۱
- تربیت بدنی ۲
دروس پایه رشته مهندسی دریا نوردی عبارتند از:
- ریاضی ۱
- ریاضی ۲
- فیزیک ۱
- آزمایشگاه فیزیک ۱
- فیزیک ۲
- آزمایشگاه فیزیک ۲
- شیمی عمومی و آزمایشگاه
- مبانی برنامه نویسی کامپیوتر
دروس اصلی رشته مهندسی دریا نوردی عبارتند از:
- استاتیک و دینامیک
- مبانی مهندسی برق و آزمایشگاه
- ترمودینامیک
- مکانیک سیالات
- اندازه گیری و سیستم های کنترل اتوماتیک
- نقشه کشی فنی
- زبان پیشرفته
- هواشناسی ۱
- مخابرات دریائی
دروس تخصصی رشته مهندسی دریا نوردی عبارتند از:
- ملوانی ۱
- ملوانی ۲
- دستگاه های الکترونیکی و کمک ناوبری ۱
- دستگاه های الکترونیکی و کمک ناوبری ۲
- کار روی نقشه (نظری و عملی)
- دریانوردی ساحلی و تخمینی ۱
- دریانوردی ساحلی و تخمینی ۲
- دریانوردی نجومی ۱
- دریانوردی نجومی ۲
- اقتصاد دریایی حقوق و بیمه دریایی
- ساختمان کشتی های تجاری
- آرشیتکت کشتی (استاتیک)
- آرشیتکت کشتی (دینامیک)
- قوانین راه و علوم دریایی
- تخلیه و بارگیری ۱
- ماشین های محرکه و ماشین های فرعی
دروس نظری-عملی(بر روی کشتی) رشته مهندسی دریا نوردی عبارتند از:
- مدیریت و فرماندهی ۱
- دریانوردی (دریا)
- ملوانی ۱ (دریا)
- دستگاه های کمک ناوبری (دریا)
- کار روی نقشه (دریا)
- هواشناسی ۲
- قوانین دریایی و دانش تجاری
این رشته دارای دو مرحله کارآموزی می باشد.که دانشجویان موظف به گذراندن آن می باشند.
- کارآموزی ۱
- کارآموزی ۲
ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد در رشته مهندسی دریا نوردی:
چنانچه خواهان ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر در این رشته می باشید باید بگوییم که امکان ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد نیز در این رشته وجود دارد و در مقطع کارشناسی ارشد دانشجویان برای مشاغل حرفه ای مدیریت در سازمانها و هم چنین ارگان های دریایی (دولتی و خصوصی) آموزش داده می شوند.
توجه داشته باشید که امکان ادامه تحصیل در مقطع دکترا در شاخه های مختلف علوم دریایی نیز امکان پذیر است.داوطلبانی که قصد شرکت برای مقطع ارشد را دارند باید مدرک کارشناسی آنها مربوط به یکی از رشته های زیر باشد:
- مهندسی دریا
- مهندسی دریانوردی
- مهندسی کشتی
مقطع کارشناسی ارشد در رشته مهندسی دریانوردی دارای دو گرایش است که عبارتند از:
- کارشناسی ارشد دریانوردی-گرایش بندر و کشتیرانی
- کارشناسی ارشد دریانوردی-گرایش حمل و نقل دریایی
بازار کار و درآمد رشته مهندسی دریا نوردی
فارغ التحصیلان رشته مهندسی دریانوردی بورسیه ارگان های دریایی کشور خواهند شد پس می توان گفت که این افراد می توانند بازار کار تضمین شده ای داشته باشند.دانشجویان این رشته پس از گذراندن تمامی مراحل تحصیل خود می توانند در ناوگان ارگان بورس دهنده مانند: کشتی رانی جمهوری اسلامی و یا شرکت ملی نفت کش فعالیت خود را آغاز نمایند.
دانشگاه ها و ظرفیت پذیرش هر دانشگاه در رشته مهندسی دریا نوردی:
تا اینجا رشته مهندسی دریانوردی از هر جهت برایتان مورد بررسی قرار دادیم. یکی دیگر از موارد مهم در انتخاب رشته آگاهی از دانشگاه های ارائه دهنده و ظرفیت پذیرش هر دانشگاه می باشد. جدیدترین اطلاعات به انتخاب رشته سال ۹۸ برمیگردد. در جدول زیر نام دانشگاه به همراه ظرفیت پذیرش آن در کنکور سراسری سال ۱۳۹۸ برای شما گردآوری گردیده است.
نام رشته | نام دانشگاه | دوره تحصیلی | ظرفیت پذیرش نیمسال اول |
مهندسی دریانوردی | دانشگاه دریانوردی و علوم دریایی چابهار | روزانه | ۲۰ مرد |