قبل از ورود به معرفی کامل رشته مهندسی انرژی در ابتدا به سوالات رایج شما عزیزان پاسخ میدهیم و سپس با مطالعه مقاله می توانید اطلاعات جامعی از این رشته برای انتخاب رشته کنکور خود پیدا کنید. این مقاله توسط استاد امیر حسین افشار از بهترین مشاوران انتخاب رشته با رویکرد آینده پژوهی تالیف و گردآوری شده است.
مهندس انرژی دقیقا چه کاری انجام میدهد و در چه پوزیشن های شغلی کار میکنند؟
مهندسان انرژی، راه حل هایی را برای بهبود مصرف و استفاده انرژی را توسعه می دهند. مهندسان انرژی با تحقیق، آزمایش و روش هایی که در دانشگاه آموخته اند، به دنبال استفاده از انرژی های سبز (تجدید پذیر) در انواع مختلف ابزارهای مورد استفاده بشر هستند. به عنوان مثال جایگزینی خودروهای برقی به جای بنزینی اغلب مشاغل در حوزه انرژی خورشیدی و انرژی باد است اما انرژی های دیگری هم توسط انسان به کار گرفته میشود که مشاعل آن در حال گسترش هستند. در حال حاضر تکنسین های نصب پنل خورشیدی در دنیا دارای بازار کار گسترده و درآمد نسبتا خوبی نسبت به مشاغل مشابه خود دارند. با توجه به مدرک تحصیلی میتوانید در خط تولید، پژوهش و نوآوری، مدیریت تولید، کار آفرین، تاسیس شرکت دانش بنیان و … مشغول به کار شوید.
منظور از انرژی های سبز، پاک یا تجدید پذیر چیست و چه ارتباطی با رشته مهندسی انرژی دارد؟
انرژی های تجدید پذیر، انرژی پاک، انرژی های سبز به انرژی هایی گفته می شود که کمترین آسیب را به طبیعت وارد کرده و از روند افزایش گرمایش زمین میکاهند. به طور مثال انرژی که از گاز طبیعی تولید میشود از انرژی حاصال از سوزاندن ذغال سنگ پاک تر است و اثر مخرب کمتری دارد. می توان به انرژی خورشیدی، انرژی باد، انرژی برق آبی و انرژی زمین گرمایی به عنوان انرژی هایی اشاره کرد که تمدن جدید به سمت استفاده از آن به جای انرژی فسیلی و … پیش میرود و دقیقا مورد مطالعه رشته مهندسی انرژی هستند.
آیا مهندسی انرژی رشته خوب و آینده داری است؟
بله، مهندسی انرژی مسیر شغلی خوبی هم از لحاظ درآمد و هم آینده شغلی با توجه به گسترش استفاده از انرژی های پاک برای جلوگیری از گرمایش زمین و سایر اهداف دارد. آینده مهندسی انرژی در حل فرآیند عملیاستفاده از فناوری های جدید نهفته است که راه حل های سبز را بهبود بخشیده و CO2 را در سطح زمین کاهش میدهد.
آیا رشته مهندسی انرژی رشته دشواری است؟
اگر با هم رو راست باشیم جواب شما بلی است. این رشته مدرن ترکیبی از مهندسی مکانیک، مهندسی برق، علوم محیطی، مدیریت، مهندسی شیمی و اقتصاد است.
در مهندسی انرژی موضوعات پیچیده ای مانند ریاضیات پیشرفته، فیزیک، شیمی، مکانیک و علوم محیطی را در خود جای داده است. اما همان طور که گفته شد رشته آینده داری از لحاظ درآمد و بازار کار و مهاجرت است.
تا چه مقطعی میتوان در این رشته تحصیل کرد؟
مهندسی انرژی در ایران تا مقطع دکترا وجود دارد. البته در مقاطع تحصیلات تکمیلی مهندسی انرژی دارای گرایش های مختلفی میشود. مثلا انرژی های تجدید پذیر و …. در سراسر دانشگاه های معتبر دنیا هم این رشته تا مقطع دکترا و پست دکترا تدریس میشود.
کدام دانشگاه های ایران در این رشته دانشجو پذیرش می کنند؟
- دانشگاه شهید بهشتی تهران
- دانشگاه صنعتی امیر کبیر تهران
- دانشگاه صنعتی قم
- دانشگاه کرمان
- دانشگاه صنعتی اراک
- دانشگاه های دیگری مانند دانشگاه آزاد و دانشگاه های سراسری که فقط با سوابق تحصیلی دانشجو میپذیرند.
البته هر ساله با توجه به نیاز کشور و همچنین تربیت اساتید از فارغ التحصیلان دانشگاه های معتبر به تعداد دانشگاه های ارائه دهنده رشته مهندسی انرژی افزوده می شود.
معرفی، تعریف و اهداف رشته مهندسی انرژی
فهرست مطالب
- معرفی، تعریف و اهداف رشته مهندسی انرژی
- معرفی تعداد و انواع دروس رشته مهندسی انرژی
- طول دوره و مدت زمان تحصیل در رشته مهندسی انرژی
- جدول و لیست دروس عمومی مهندسی انرژی
- لیست دروس پایه رشته مهندسی انرژی
- معرفی درس ریاضی عمومی1 رشته مهندسی انرژی
- سرفصل مطالب ریاضی عمومی 1 برای رشته مهندسی انرژی
- ریاضی عمومی 2 رشته مهندسی انرژی Calculus II
- سرفصل مطالب ریاضی 2
- معادلات دیفرانسیل Differential Equations
- معرفی درس فیزیک 1 در رشته مهندسی انرژی
- سرفصل مطالب فیزیک 1
- معرفی سرفصل درس آزمایشگاه فیزیک 1
- معرفی درس فیزیک 2 رشته مهندسی انرژی Physics II
- سرفصل مطالب فیزیک عمومی 2
- آزمایشگاه فیزیک 2 lab Physics II
- سرفصل تدریس مطالب
- شیمی عمومی General Chemistry
- سرفصل مطالب شیمی عمومی
- معرفی و بررسی درس آزمایشگاه شیمی عمومی General Chemistry lab
- سرفصل مطالب
- مبانی برنامه سازی کامپیوتر Fundamentals Of Computer Programming
- سرفصل دروس مهندسی انرژی
- محاسبات عددی Numerical Methods
- سرفصل مطالب درس محاسبات عددی
- آمار و احتمالات مهندسی Engineering Statistics And Probability
- سرفصل مطالب
- دروس اصلی رشته کارشناسی مهندسی انرژی
- دروس اختصاصی انتخابی رشته مهندسی انرژی
- معرفی درس استاتیک Statics
- سرفصل درس استاتیک
- عنوان درس به فارسی: ترمودینامیک مهندسی1 Engineering Thermodynamics
- سیستم های انرژی الکتریکی 1 (Electric Energy Systems I)
- سرفصل مطالب درس سیستم های انرژی الکتریکی 1
- سیستم های انرژی الکتریکی 2 (Electric Energy Systems II)
- سرفصل تدریس سیستم های انرژی در رشته مهندسی انرژی
- آزمایشگاه سیستم های انرژی الکتریکی Electric Energy Systems Lab
- سرفصل و رئوس مطالب
- مبانی انرژی های تجدید پذیر Fundamentals Of Renewable Energy
- سرفصل تدریس مطالب انرژی های تجدید پذیر
- مبانی انرژی خورشیدی در رشته مهندسی انرژی
- مبانی انرژی باد
- مبانی انرژی امواج
- انرژی جزر و مد
- انرژی بیوگاز در مهندسی انرژی
- نیروگاه های برق آبی کوچک
- انرژی زمین گرمایی
- فناوری های تولید و استفاده تجدیدپذیر از هیدروژن (Renewable hydrogen)
- بررسی اقتصاد انرژی Energy Economics
- سرفصل مطالب درس بررسی اقتصاد انرژی Energy Economics
- رتبه قبولی در رشته مهندسی انرژی دانشگاه صنعتی امیرکبیر
- رتبه قبولی در رشته مهندسی انرژی دانشگاه صنعتی امیرکبیر-پردیس خودگردان
- رتبه قبولی در رشته مهندسی انرژی دانشگاه شهید بهشتی تهران
- رتبه قبولی دانشگاه صنعتی قم
- رتبه قبولی دانشگاه محقق اردبیلی-اردبیل
- رتبه قبولی دانشگاه صنعتی شیراز لامرد
بعد از انقلاب صنعتی، انرژی و به خصوص زغال سنگ، نفت و گاز طبیعی نقش بسیار کلیدی در تعاملات کشورها و استعمار نوین برخوردار شد. بسیاری از جنگها در صده اخیر به علت تصاحب منابع انرژی اتفاق افتاد. در ایران هم تا زمان ملی شدن صنعت نفت توسط دکتر محمد مصدق، تولید، استخراج و فروش نفت ایران تحت سلطه کشور انگلستان بود.
تاسیس رشته مهندسی انرژی در دانشگاه ها و مراکز تحقیقاتی جهان از دهه 1970 میلادی با توجه به افزایش قیمت انرژی، منابع محدود سوختهای فسیلی و نفت، ضرورت تربیت نیروهای متخصص برای یافتن و تبدیل منابع جدید در زمینه های مختلف انرژی احساس شد. از اواسط این دهه و پس از شوک به بازار جهانی نفت، با توجه به پیچیدگی های مسائل سیاسی، اقتصادی و امنیتی در بخش انرژی و احساس نیاز مبرم کشورها به کارشناسان متخصص جهت کشف راه حلهای مناسب در زمینه های مختلف انرژی اعم از کشف و قابل استفاده نمودن انرژیهای پاک مانند زمین گرمایی، بادی، خورشیدی و ….رشتههای دانشگاهی مرتبط در دانشگاههای معتبر دنیا بنا نهاده شدند.
امروزه علاوه بر محدودیت و کاهش بسیار منابع فسیلی، نفت و گاز به علت گرمایش بی سابقه زمین، آب شدن یخچالهای قطبی و بالا آمدن سطح دریاها، احتمال زیر آب رفتن شهرهای مهمی مانند نیویورک و …. دانشمندان و علاقمندان محیط زیست را وادار به تحقیق، پژوهش و توسعه انرژیهای تجدید پذیر کرده است.
دروس رشته مهندسی انرژی به گونه ای تدوین و تنظیم شده است که، مبانی علوم پایه و علوم مختلف مهندسی را برای تحلیل سطوح مختلف انرژی مانند منابع، استخراج، انتقال، فرآوری وتبدیل و توزیع انرژی به کار گیرند. هدف از تدوین برنامه و رشته کارشناسی مهندسی انرژی، تربیت مهندسانی کار آزموده برای طراحی و به کارگیری خلاقانه سیستم های انرژی برای انواع کاربرد در بخش های صنعت، حمل و نقل و ساختمان با در نظر گرفتن شرایط زیست محیطی و اقتصادی است.
رشته مهندسی انرژی یکی از رشتههای بین رشتهای است که با توجه به نیاز کشور به متخصصان این حوزه در وزارت علوم، تحقبقات و فناوری تعریف و به اجرا در آمده است. باتوجه به تنوع شاخههای تحقیقاتی موضوع این دوره و نیز طبیعت بین رشته ای بودن آن، ارتباط بسیار نزدیکی در سطح کارشناسی با رشته های مهندسی شیمی، مهندسی مکانیک، مهندسی برق و فیزیک وجود دارد.
معرفی تعداد و انواع دروس رشته مهندسی انرژی
تعداد واحدهای درسی لازم برای اخذ مدرک دوره کارشناسی مهندسی انرژی 138 واحد است که مانند سایر رشتههای مهندسی در مقطع لیسانس شامل واحدهای عمومی، واحدهای پایه، واحدهای اصلی، واحدهای انتخابی، کارآموزی و پروژه است.
طول دوره و مدت زمان تحصیل در رشته مهندسی انرژی
حداکثر مدت مجاز تحصیل در این دوره پنج سال (ده نیم سال تحصیلی) است. هر نیمسال 16 هفته است و هر واحد درس نظری 16 ساعت در هر نیم سال برگزار می شود. دانشجویانی که طبق برنامه دانشگاه اقدام به پاس کردن دروس نمایند، در مدت 4 سال یا 8 ترم میتوانند، فارغ التحصیل شوند.
جدول و لیست دروس عمومی مهندسی انرژی
تمام رشتههای کارشناسی مصوب وزارت علوم باید 22 واحد دروس عمومی را از جداول زیر برای اخذ مدرک لیسانس با موفقیت بگذرانند.
لیست دروس پایه رشته مهندسی انرژی
- ریاضی عمومی 1
- فیزیک1
- آزمایشگاه فیزیک 1
- ریاضی عمومی2
- فیزیک 2
- آزمایشگاه فیزیک 2
- شیمی عمومی
- آزمایشگاه شیمی عمومی
- معادلات دیفرانسیل
- مبانی برنامه سازی کامپیوتر
- محاسبات عددی
- آمار و احتمالات مهندسی
- مبانی اقتصاد
- اقتصاد سنجی
معرفی درس ریاضی عمومی1 رشته مهندسی انرژی
درس ریاضی عمومی 1 از دروس اصلی و پایه مشترک در میان تمام رشته های مهندسی است. در رشته مهندسی انرژی که از رشته های تقریبا نوظهور به عنوان یک رشته مستقل است درس ریاضی 1 با هدف آشنایی با مفاهیم اصلی ریاضیات برای کاربرد در مسائل مهندسی تدوین شده است.
سرفصل مطالب ریاضی عمومی 1 برای رشته مهندسی انرژی
هر چند در اغلب رشتهها سرفصل تدریس مشابه است، اما به فراخور کاربرد در سایر دروس گروه های آموزشی و اساتید در هر رشته، به عمق بخشی بیشتر مباحث میپردازند.
- آشنایی و مرور انواع دستگاه های مختصات مانند مختصات دکارتی، مختصات قطبی
- اعداد مختلط: جمع و ضرب و ریشه و نمایش هندسی اعداد مختلط، نمایش قطبی اعداد مختلط
- تابع: مرور تابع در دروس دبیرستانی مانند جبر توابع، تابع مرکب، تابع وارون، تابع علامت، تابع جزء صحیح و ….
- حد وقضایای مربوطه: حد بینهایت و حد در بینهایت، حد چپ و راست، قضیه هوپیتال برای محاسبه حد انواع توابع مبهم از نوع صفر به روی صفر و بی نهایت به روی بی نهایت، مجانب قائم، مجانب افقی، مجانب مایل
- پیوستگی: قضایای پیوستگی، رول و مقدار میانگین، پیوستگی در بازه و نقطه
- مشتق: دستورهای مشتق گیری، تابع معکوس و مشتق آن، مشتق توابع مثلثاتی و توابع معکوس آنها، قضیه رل، قضیه میانگین، بسط تیلر، کاربردهای هندسی و فیزیکی مشتق، منحنی ها و شتاب در مختصات قطبی
- کاربرد مشتق: به کاربردن مشتق در تقریب ریشه های معادلات، اکسترمم های نسبی و مطلق، نقاط عطف، مپلا، نقاط بحرانی و رسم توابع به کمک مشتق
- انتگرال ( از مباحث مهم و بسیار پرکاربرد در سایر دروس که متاسفانه در نظام جدید از سرفصل دروس حسابان در دبیرستان حذف شده است و مشکلات زیادی برای دانشجویان در دانشگاه پدید آورده است. بنابراین یادگیری این مبحث را با جدیت و دقت کافی آغاز کنید):
تعریف انتگرال توابع پیوسته و قطعه قطعه پیوسته، قضایای اساسی حساب دیفرانسیل و انتگرال، تابع اولیه،روش های تقریبی برآورد انتگرال، کاربرد انتگرال در محاسبه مساحت، حجم، طول منحنی، گشتاور، مرکز ثقل، کار و غیره )در مختصات دکارتی و قطبی(، لگاریتم و تابع نمائی و مشتق آنها، تابع های هذلولی
روش های انتگرال گیری مانند تعویض متغیر و جزء به جزء و تجزیه کسرها
برخی تعویض متغیرهای خاص دنباله و سری عددی و قضایای مربوطه، سری توان و قضیه تیلور.
ریاضی عمومی 2 رشته مهندسی انرژی Calculus II
درس ریاضی 2 دارای مباحث بسیار پرکاربرد در حل مسائل مهندسی است. پیش نیاز این درس ریاضی عمومی 1 است که در قبل توضیح داده شد. واژه پیشنیاز به معنای این است که دانشجو باید درس قبلی را با موفقیت گذرانده باشد تا اجازه اخذ این درس را به او بدهند.
سرفصل مطالب ریاضی 2
درس ریاضی عمومی 2 ترکیبی از مباحث هندسه تحلیلی و حساب و دیفرانسیل و انتگرال است و در فضای سه بعدی به بررسی مشتق و انتگرال میپردازد.
- معادلات پارامتری، مختصات فضایی، بردار در فضا، ضرب عددی
- ماتریس های 3×3 دستگاه معادلات خطی سه مجهولی، عملیات روی سطرها، معکوس ماتریس، حل دستگاه معادلات
- استقلال خطی، پایه در R و R، تبدیل خطی و ماتریس آن، دترمینان3 × 3
- ارزش و بردار ویژه، ضرب برداری، معادلات خط و صفحه رویه درجه دو
- تابع برداری و مشتق آن، سرعت و شتاب، خمیدگی و بردارهای قائم بر منحنی، تابع چند متغیره، مشتق سوئی و جزئی، صفحه مماس و خط قائم گرادیان، قاعده زنجیری برای مشتق جزئی، دیفرانسیل کامل
- انتگرالهای دو گانه و سه گانه و کاربرد آنها در مسائل هندسی و فیزیکی، تعویض ترتیب انتگرال گیری
- مختصات استوانه ای و کروی، میدان برداری انتگرال منحنی الخط، انتگرال رویه، دیورژانس، چرخه، لاپلاسین، پتانسیل قضایای گرین و دیورژانس و استکس.
منابع دروس ریاضی 1و2
- حساب، دیفرانسیل و انتگرال با هندسه تحلیلی توماس جلد 1و2
- حساب، دیفرانسیل و انتگرال با هندسه تحلیلی لیتهولد جلد اول و دوم
- حساب، دیفرانسیل و انتگرال با هندسه تحلیلی سیلورمن جلد 1و2
- حساب دیفرانسیل و انتگرال دکتر شهشهانی انتشارات فاطمی جلد اول و دوم
معادلات دیفرانسیل Differential Equations
معادلات دیفرانسیل در علوم مختلف از مهندسی تا رشتههای زیستی و …. کاربرد زیادی دارد. تقریبا هیچ مسئله ای در دنیای 3 بعدی وجود ندارد که برای حل آن به معادلات دیفرانسیل نیازی نداشته باشد. آشنایی با انواع معادلات دیفرانسیل و یادگیری روش های حل معادلات دیفرانسیل هدف اصلی این درس است.
سرفصل مباحث دروس معادلات دیفرانسیل
- طبیعت معادلات دیفرانسیل و حل آنها
- خانواده منحنی ها و مسیرهای قائم
- الگوهای فیزیکی
- معادله جداشدنی
- معادله دیفرانسیل خطی مرتبه اول، معادله همگن
- معادله خطی مرتبه دوم، معادله همگن با ضرایب ثابت، روش ضرایب نامعین
- روش تغییر پارامترها، کاربرد معادلات مرتبه دوم در فیزیک و مکانیک
- حل معادله دیفرانسیل با سری ها، توابع بسل و گاما چند جمله ای لژاندر
- مقدمه ای بر دستگاه معادلات دیفرانسیل
- تبدیل لاپلاس و کاربرد آن در حل معادلات دیفرانسیل.
منابع و رفرنس تدریس
- William E. Boyce, Richard C. Diprima (۲۰۰۳) Elementary Differential Equations and Boundary Value Problems (٧th Ed). Wiley.
- William R. Derrick, Stanley I. Grossman (۱٩٩۷) Elementary Differential Equations with Boundary Value Problems (٤th Ed). Addison Wesley.
- Richard Haberman (۱٩۸۷) Elementary Applied Partial Differential Equations: with Fourier series and
- Boundary Value Problems (۲nd Ed.) Prentice-Hall.
- معادلات دیفرانسیل و روش حل آن دکتر نیکوکار زنجانی
معرفی درس فیزیک 1 در رشته مهندسی انرژی
در دبیرستان دانش آموزان با بخش های مختلف فیزیک مانند فشار و گرما در فیزیک سال دهم، الکتریسیته ساکن و جاری و مغناطیس در سال یازدهم، فیزیک مکانیک و فیزیک جدید در سال دوازدهم آشنایی مقدماتی پیدا کرده اند. در همین راستا و از آنجا که فیزیک و قوانین آن از پایه های اصلی رشتههای مهندسی هستند، دانشجویان همه رشته های مهندسی باید با عمق متانسب با رشته خود، بر فیزیک و حل مسائل آن تسلط یابند. از این رو برنامه و سرفصل تدریس برای درس فیزیک 1 به صورت زیر توسط وزارت علوم و تحقیقات تدوین شده است.
سرفصل مطالب فیزیک 1
فیزیک 1 رشته مهندسی انرژی به 2 بخش کلی تقسیم شده است.
- فیزیک مکانیک
- فیزیک حرارت
بخش اول: فیزیک مکانیک
- بردارها: تعادل یک ذره: قانون اول نیوتن، تعادل خنثی، قانون سوم نیوتن، تعادل ذرات.
- اصطکاک تعادل اجسام صلب: گشتاور نیرو، شرط دوم تعادل، مرکز ثقل، کوپل.
- حرکت یک بعدی: حرکت، سرعت متوسط و لحظه ای، شتاب متوسط و لحظه ای، تعیین سرعت توسط انتگرال شتاب، حرکت با شتاب یکنواخت، سقوط آزاد، حرکت سقوط متغیر، سرعت نسبی، کشش ثقلی دو جسم.
- حرکت دو بعدی (صفحه): حرکت در صفحه، سرعت متوسط لحظه ای، شتاب متوسط لحظه ای، مولفه های شتاب، حرکت پرتابی، حرکت دایره ای، نیروی مرکزی، حرکت دایره ای عمود بر افق، حرکت قمرها، تاثیر دوران زمین در شتاب ثقل.
- کار و انرژی: مقدمه، کار، انرژی جنبشی، انرژی پتانسیل ثقل، انرژی پتانسیل الاستیک، بردارهای القایی و هدر شونده، کار داخلی، انرژی پتانسیل داخلی، توان و سرعت.
- دوران: سرعت زاویه ای، شتاب زاویه ای، دوران با شتاب زاویه ای متغیر، دوران با شتاب زاویه ای ثابت، رابطه بین شتاب ها و سرعت های خطی و زاویه ای، گشتاور و شتاب زاویه ای(ممان اینرسی)، محاسبه ممان اینرسی، انرژی جنبشی کار و توان، ممنتوم زاویه ای، دوران حول محوری در حال حرکت (ژیروسکوپ).
- حرکت هارمونیک: نیروهای الاستیک، معادله حرکت هارمونیک ساده حرکت جسم آویخته، آونگ ساده، حرکت زاویه ای هارمونیک، آونگ فیزیکی، مرکز نوسان.
در رشته مهندسی مکانیک، مهندسی هوا فضا، مهندسی دریا مطالب فوق با عمق بیشتری تدریس میشود.
بخش دوم: فیزیک حرارت
کلیات مربوط به گرما و قانون اول و دوم ترمودینامیک که در دروس مکانیک سیالات، انتقال حرارت و تمودینامیک بسیار پر کاربرد است.
معرفی سرفصل درس آزمایشگاه فیزیک 1
در همه رشتههای مهندسی دانش، مهارت یا عمل به دانش در واقعیت مانند دو بال پرواز یک پرنده عمل کنند؛ به همین منظور انجام عملی آزمایشات برای درک بیشتر مفاهیم اساسی فیزیک عمومی1 در سیلابس دروس رشته مهندسی انرژی گنجانده شده است.
سرفصل مطالب:
- دستگاههای اندازه گیری.
- بررسی شرط تعادل برای نیروهای واقع در صفحه.
- اندازه گیری جرم حجمی جامدات و مایعات.
- مطالعه و تعیین ضریب اصطکاک.
- بررسی قوانین حرکت نوسانی در آونگ ساده.
- مطالعه آونگ کاتر و تعیین شعاع ژیراسیون.
- تحقیق قانون هوک در فنر.
- ترکیب دو فنر.
معرفی درس فیزیک 2 رشته مهندسی انرژی Physics II
در راستای آشنایی دانشجویان با قوانین فیزیک و در ادامه مباحث درس فیزیک سال یازدهم دبیرستان و آشنایی با مسائل پایه فیزیک به منظور بکارگیری در مسائل مهندسی این درس تدوین شده است.
سرفصل مطالب فیزیک عمومی 2
مباحث اصلی فیزیک2 به الکتریسیته ساکن، جاری و مغناطیس تقسیم بندی میشود.
- بار و ماده: بار الکتریکی، هادی ها، عایق ها، قانون کولن.
- میدان الکتریکی: خطوط نیرو، بار نقطه ای، دو قطبی در میدان الکتریکی.
- قانون گوس: قانون گوس و ارتباط آن با قانون کولن، شدت میدان الکتریکی، برخی از کاربردهای قانون گوس.
- پتانسیل الکتریکی: پتانسیل الکتریکی، پتانسیل بار نقطه ای، پتانسیل دو قطبی، انرژی پتانسیل الکتریکی، محاسبه اختلاف پتانسیل.
- خازن ها: خواص و ظرفیت خازن ها، بستن خازن ها محاسبه و انرژی آنها، ضریب دی الکتریک و پرمیتوته.
- جریان برق و مقاومت الکتریکی: جریان الکتریکی، مقاومت، مقاومت و هدایت مخصوص، قانون اهم، انتقال انرژی در مدار الکتریکی.
- نیروی محرکه الکتریکی: نیروی محرکه الکتریکی و محاسبه شدت جریان، اختلاف پتانسیل، مدارهای چند حلقه ای، اندازه گیری جریان و اختلاف پتانسیل، مدارهای RL، بستن مقاومت ها و قوانین کیرشهف، اساس کار و ولت متر و آمپر متر، پتانسیومتر و پل وتستون.
- قانون فارادی و القاء: آزمایش فارادی، قانون لنز، القاء، میدان های مغناطیسی متغیر.
- میدان مغناطیسی: القاء مغناطیسی، نیروی مغناطیسی وارد بر جریان، اثر هال، بار در گردش.
- الکترومغناطیس: تجزیه و تحلیل حرکت آونگ ساده، کمیت نوسانات الکترومغناطیس، تغییر جریان الکترومغناطیسی.
- قانون آمپر: قانون آمپر، میدان مغناطیسی در نزدیکی سیم بلند، خطوط میدان مغناطیسی.
- جریان های متناوب: جریان متناوب، مدارک تک حلقه ای، توان در مدارهای جریان متناوب، یکسوکننده ها و صافی ها، ترانسفورماتور.
منابع و رفرنس تدریس
David Halliday, Robert Resnick (۱٩۸٦). Physics (3rd Ed.). Wiley
آزمایشگاه فیزیک 2 lab Physics II
انجام عملی آزمایشات برای درک بیشتر مفاهیم اساسی فیزیک عمومی 2.
سرفصل تدریس مطالب
- شناسایی اسیلوسکوپ.
- شناسایی گالوانومتر و طرز تبدیل آن به آمپرمتر، ولت متر و وات متر.
- رسم منحنی مشخصه لامپ های دوقطبی و سه قطبی، دیود و ترانزیستور.
- اندازه گیری ظرفیت خازن ها و تحقیق قوانین آن ها.
- اندازه گیرى مقاومت ظاهرى سلف اندوكسيون (RL-RC) .
- اندازه گیرى مقاومت بل تار، بل وتسون، بل كلوين
شیمی عمومی General Chemistry
آشنایی دانشجویان با مفاهیم و اصول کلی شیمی و یادآوری شیمی پایه دوره متوسط دوم از اهداف درس شیمی عمومی برای رشته مهندسی انرژی است.
سرفصل مطالب شیمی عمومی
در ابتدا به یادآوری فشرده مطالب مربوط به ساختمان اتم و مولکول و بندهای شیمیایی و سایر مباحث مطروحه در دبیرستان و در ادامه به تدریس جامع مباحث زیر پرداخته میشود.
- مایعات و جامدات: نظریه جنبشی مایعات، تبخیر، فشاربخار، نقطه جوش، حرارت تبخیر، نقطه انجماد، نقطه ذوب، فشار بخار جامدات، تصعید، نمودارهای فاز، ساختمان مولکولی بلورها، دانسیته الکترون، شبکه فضایی، سیستم های بلورین ساختمان متراکم، بلورهای یونی، انرژی شبکه ای، نقایص ساختمانی بلورها، نیمه هادی ها.
- محلول ها: مکانیزم حل شدن و به وجود آمدن انواع محلول، هیدرات ها، غلظت محلول ها، آنالیز حجمی، عوامل موثر در انحلال، فشار بخار محلول های مایع در مایع، نزول فشار بخار، تبخیر و نم کشی، نقاط جوش و انجماد محلول ها، صعود نقطه جوش فشار اسمزی، تقطیر، محلول های الکترولیت جاذبه بین یونی در محلول ها، نمودارهای فاز در سیستم های دو جزئی، کلوئیدها، پخش نور و حرکت برونی، جذب.
- اسید و باز: نظریه آرنیوس، سیستم های حلال، قدرت اسیدها و بازها، هیدرولیز، قدرت
- تعادلات یونی: الکترولیت های ضعیف، یونیزاسیون آب، PH، معرف ها، اثر یون مشترک بازها، اسیدهای پلی پروتیک، حاصلضرب انحلالی، رسوب گیری و حاصلضرب انحلالی، رسوب گیری سولفیدها تعادلات یونی کمپلکس، آمفوترسیم، تیتراسیون اسید و باز.
- اکسیداسیون و احیاء: حالت اکسیداسیون و احیاء، نظریه نیمه واکنش، موازنه واکنش های اکسیداسیون و احیاء، پیل گالولنیک، پتانسیل، تیتراسیون اکسیداسیون، خورندگی، باتری ها، پیل های سوختی.
- سینتیک شیمیایی: سرعت واکنش و غلظت، واکنش های تک مرحله ای، معادلات سرعت، مکانیزم واکنش، اثر درجه حرارت، کاتالیزورها، واکنش های برگشت پذیر و تعادل شیمیایی، ثابت های تعادل، اثر فشار، اصل لوشاتلیه.
- شیمی هسته ای: ماهیت هسته از قبیل اندازه، جرم، شکل و نیرو های هسته ای رادیواکتیویته، فرآیندهای زوالα ،β،γ حمل متقابل با ماده واکنش های هسته ای، سرعت های زوال رادیو اکتیویته، رادیومتری وتاریخ گذاری، کاربرد ایزوتوپ ها
معرفی و بررسی درس آزمایشگاه شیمی عمومی General Chemistry lab
در تمام علوم انجام آزمایشات عملی گواهی بر درست بودن فرضیات و قوانین است. همچنین با انجام آزمایشات گوناگون در عمل برای درک بیشتر مفاهیم اساسی شیمی عمومی لازم و ضروری است.
سرفصل مطالب
- آشنایی با محیط آزمایشگاه، علائم و هشدارها در مورد مواد شیمیایی ، اصول مهم ایمنی، کمک های اولیه و مقررات وشرح وظایف در آزمایشگاه.
- آشنایی با وسایل شیشه ای ولوازم آزمایشگاهی و کاربرد صحیح آنها، آشنایی با ترازوهای مکانیکی و الکتریکی
- تعیین جرم مولکولی مایعات فرار و گازها
- آشنایی با خصوصیات فیزیکی و شیمیایی بعضی از مواد پرکاربرد در آزمایشگاه های شیمی و نحوه محلول سازی و آشنایی با واحدهای غلظت محلول ها
- اندازه گیری سرعت واکنش های شیمیایی
- تعیین غلظت محلول ها با استفاده از جرم حجمی
- تعیین جرم مولکولی مایعات فرار و گازها
- تعادل شیمیایی
- اسپکتروفتومتری
- تیتراسیون اسید و باز
- تیتراسیون اکسایش – کاهش
- تعیین سختی آب
- بررسی قانون بقاء جرم
- حلالیت
- PH متری
- هدایت سنجی
مبانی برنامه سازی کامپیوتر Fundamentals Of Computer Programming
با اختراع کامپیوتر موج جدیدی از پیشرفت علوم با سرعت بیشتری آغاز شد؛ اکنون نیز با ظهور هوش مصنوعی و به بلوغ رسیدن آن موج قویتری از قبل برای پیشرفت علوم مختلف آغاز شده است. در همین 2 سال اخیر، انواع بیماریها، حل مسائل و محاسبات پیچیده و…. بسیاری از مهندسان و دانشمندان را شگفت زده کرده است. آشنایی با اساس کار کامپیوتر و الگوریتم های برنامه نویسی قدم صفر برای ورود به دنیای علوم مختلف و از جمله مهندسی انرژی است.
سرفصل دروس مهندسی انرژی
- مقدمه و تاریخچه مختصر کامپیوتر
- اجزاء سخت افزار: پردازنده مرکزی cpu، حافظه اصلی، امکانات جانبی
- زبان وانواع آن زبان ماشین: زبان اسمبلی-زبان های سطح بالا
- تعریف نرم افزار و انواع آن: سیستم عامل و انواع آن، برنامه های مترجم، برنامه های کاربردی
- آموزش مراحل حل مسئله: تعریف مسئله، تحلیل مسئله، تجزیه مسئله به مسائل کوچکتر و تعیین ارتباط آنها
- الگوریتم: تعریف الگوریتم، عمومیت دادن راه حل و طراحی الگوریتم، بیان الگوریتم به کمک روند نما، بیان الگوریتم به کمک شبه کد،دنبال کردن الگوریتم، مفهوم زیر الگوریتم
- برنامه و حل مسائل: تعریف برنامه، ساختارکلی برنامه، ساختمان های اساسی برنامه سازی
محاسبات عددی Numerical Methods
آشنایی با روش های حل عددی در مسائل مهندسی هدف اصلی درس محاسبات عددی است. در برخی مسائل که هنوز علم قدرت حل آن را ندارد مانند برخی انتگرال ها و … از روش های عددی استفاده میشود. هر چند امروزه به کمک نرم افزارهای محاسباتی و انواع نرم افزار تخصصی میتوان به راحتی مقدار عددی را یافت، اما یادگیری اصول آن برای مهندسان واجب است.
سرفصل مطالب درس محاسبات عددی
- خطاها واشتباهات
- درون یابی و برون یابی
- یافتن ریشه های معادلات با روش های مختلف
- عملیات روی ماتریس ها و تعیین مقادیر ویژه آنها
- انتگرال گیری و مشتق گیری عددی
- روش حداقل مربعات
- تفاوت های محدود
- روش های عددی برای حل معادلات دیفرانسیل معمولی مرتبه1و2
- حل دستگاه های معادلات خطی و غیر خطی
آمار و احتمالات مهندسی Engineering Statistics And Probability
آشنایی با اصول و تئوری های آمار و احتمالات در مسائل مهندسی هدف اصلی این درس است. دانشجویان در دوران تحصیل خود در متوسطه اول با دروس پایه آمار و احتمال در دروس ریاضیات دبیرستانی آشنا شده اند. در این درس به مرور گذشته و همچنین مباحث عمیق تری از آمار و احتمال پرداخته میشود.
سرفصل مطالب
آمار توصیفی:
مباحث زیر در این درس گنجانده و تدریس میشود:
- جمعیت، نمونه، متغیر
- داده ها، انواع داده های آماری
- جدول فراوانی داده ها
- رسم نمودارهای آماری، نمودار هیستوگرام، جنبه پرفراوانی، جنبه پرفراوانی انباشتگی.
احتمالات:
- آزمایش تصادفی، فضای نمونه، پیش آمدها، تغییرهای احتمالی به طریق فراوانی
- مدل احتمال، مدل احتمالی یکنواخت، محاسبه احتمالات، تعریف احتمال، قضایای احتمال، احتمال شرطی، فرمول بیز
- استقلال پیش آمدها، متغیرهای تصادفی، انواع متغیرهای تصادفی یک بعدی،توزیع ها
- متغیرهای تصادفی، انواع متغیرهای تصادفی پیوسته، گسسته و محاسبه احتمالات آنها
- امید ریاضی، واریانس، متغیرهای تصادفی دو بعدی،تابع احتمالی آنها،
- ضریب همبستگی، استقلال در متغیر تصادفی. فاصله های اطمینان، آزمون های آماری، رگرسیون.
دروس اصلی رشته کارشناسی مهندسی انرژی
دانشجویان رشته مهندسی انرژی موظف به اخذ و گذراندن 63 واحد درس اصلی به شرح زیر میباشند:
- استاتیک
- ترمودینامیک مهندسی1
- ترمودینامیک مهندسی2
- آزمایشگاه ترمودینامیک مهندسی
- مکانیک سیالات
- انتقال حرارت
- سیستم های انرژی الکتریکی1
- سیستم های انرژی الکتریکی2
- آزمایشگاه سیستم های انرژی الکتریکی
- مقاومت مصالح
- ریاضی مهندسی
- کنترل اتوماتیک
- مبانی تحلیل سیستمهای انرژی
- برنامه ریزی ریاضی
- مبانی انرژی های تجدید پذیر
- تبدیل انرژی
- مبانی انتگراسیون فرآیند
- ممیزی انرژی
- آثار زیست محیطی انرژی
- اقتصاد انرژی
- نقشه کشی صنعتی
- زبان تخصصی
- الکترونیک
دروس اختصاصی انتخابی رشته مهندسی انرژی
دانشجویان باید با توجه به دروس ارائه شده از لیست زیر و در نظر داشتن حیطه شغلی مورد علاقه یا تحصیل در گرایش و رشته کارشناسی ارشد از دروس زیر انتخاب نمایند.
- مبانی قابلیت اطمینان و تحلیل ریسک
- سیستم های تولید همزمان
- اصول کارائی انرژی
- مبانی سیاست گذاری انرژی
- مقدمه ای بر تحلیل اکسرژی
- مهندسی فرآورش، انتقال و توزیع نفت و گاز
- مباحث ویژه مهندسی انرژی
- انرژی خورشیدی
- انرژی باد
- انرژی زیست توده
- مبانی انرژی هسته ای
- فناوری هیدروژن و پیل سوختی
- انرژی زمین گرمایی
- اصول کار نیروگاههای آبی
- اصول کار نیروگاههای حرارتی
- آزمایشگاه سیستم های خورشیدی
- آزمایشگاه هیدروژن و پیل سوختی
- مبانی قابلیت اطمینان و تحلیل ریسک
- آزمایشگاه مکانیک سیالات
- آزمایشگاه کنترل
- انرژی زیست توده
- آزمایشگاه انتقال حرارت
- آزمایشگاه ممیزی انرژی
معرفی درس استاتیک Statics
درس استاتیک در رشتههای مهندسی مکانیک، مهندسی عمران، مهندسی معدن، مهندسی شیمی و …. از دروس پایه و اصلی به شمار میرود. آشنایی با روشهای محاسبه نیروها و گشتاور و ممان ها با هدف تعادل اجسام در حال سکون از اهداف آموزشی درس استاتیک در رشتههای ذکر شده است.
سرفصل درس استاتیک
- مروری بر تعاریف
- کمیت های فیزیکی مرتبط به نیرو و واحد اندازه گیری SI
- جبر برداری، قوانین نیوتن و سیستم آحاد، نیرو، گشتاور نیرو، زوج نیرو، مجموعه های نیرویی و برآیند آنها در حالت های مختلف
- نمودار پیکره آزاد اجسام، معادلات تعادل اجسام صلب و تعیین واکنش های تکیه گاهی، نامعینی استاتیکی و قیود جزیی
- خرپا ها و محاسبات مربوطه، گره ها، روش مقطع زنی، قاب و اجزا ماشین
- نیروهای گسترده، مرکز ثقل، جرم، حجم اجسام صلب و مرکز خطوط، سطوح و احجام مرکب
- تعیین معادلات نیروی محوری، نیروی برشی و گشتاور خمشی در انواع تیرها
- رسم نمودار آنها برای تیرهای با بار گذاری متمرکز و بار گذاری گسترده همراه با روابط بین بار گذاری گسترده
- نیروی برشی و گشتاور خمشی (لنگر خمشى)
- کابل های تحت بارهای جانبی متمرکز و گسترده، کابل سهموی، کابل زنجیری
- ممان اینرسی، لنگرهای ماند، حاصلضرب اینرسی، سانتریفیوژ، لنگر قطبی سطح
- ژیراسیون، انتقال محورها، دوران محورها، محورهای اصلی، دایره مور
- قوانین اصطکاک خشک، زاویه اصطکاک، اصطکاک در گوه ها، پیچ ها، یاتاقان ها، دیسک ها، کلاچ های خشک، تسمه ها و اصطکاک غلتشی
- کار مجازی و روش انرژی، تغییر مکان مجازی، اصول کار مجازی، کاربرد اصل کار مجازی در ماشین ها
- روش انرژی پتانسیل
رفرنس و منابع درس استاتیک
- استاتیک مهندسی؛ تالیف جی اس مریام
- استاتیک؛ تالیف بیر جانسون
عنوان درس به فارسی: ترمودینامیک مهندسی1 Engineering Thermodynamics
آشنایی دانشجویان و درک مفاهیم ترمودینامیک از اهداف اصلی رشته مهندسی انرژی است.
- تعریف و تاریخچه علم ترمودینامیک، سیستم ترمودینامیکی دارای جرم و حجم مشخص، حجم کنترل
- خواص و حالت یک ماده، فرآیند و چرخه سیکل، اصل صفرام ترمودینامیک، مقیاس های دما
- خواص ماده خالص، تعادل فازهای سه گانه بخار،مایع، جامد ، معادلات حالت، گازهای کامل و گازهای حقیقی، جداول خواص ترمودینامیکی، قاعده فاز گیبس
- گاز و حرارت، تعریف گاز، کار جابه جایی مرز یک سیستم تراکم پذیر در یک فرآیند شبه تعادلی، تعریف حرارت، مقایسه کار و حرارت
- اصل اول ترمودینامیک برای یک سیستم با گردش در یک چرخه، اصل اول ترمودینامیک برای یک سیستم، جرم مشخصه یا تغییر حالت، انرژی درونی، اصل بقا، جرم
- اصل اول ترمودینامیک برای حجم مشخصه، آنتالپی، فرآیند جریان دائم حالت دائم، فرآیند جریان یکنواخت حالت یکنواخت، گرمای ویژه در حجم ثابت
- گرمای ویژه در فشار ثابت، فرآیند شبه تعادلی در سیستم با فشار ثابت، انرژی درونی، آنتالپی و گرمای ویژه، گازهای کامل.
- اصل دوم ترمودینامیک، ماشین های حرارتی، تبرید و یخچال، بازده ماشین های حرارتی و ضریب عملکرد یخچال
- اصل دوم ترمودینامیک، فرآیند برگشت پذیر، عواملی که موجب برگشت ناپذیری فرآیندها می شوند، چرخه کارنو، بازده چرخه کارنو، مقیاس ترمودینامیکی دما
- آنتروپی، نامساوی کلاسیوس Clausius، آنتروپی جسم خالص، تغییرات آنتروپی در فرآیند برگشت پذیر، تغییرات آنتروپی در فرآیند برگشت ناپذیر، افت کار، اصل ترمودینامیکی برای حجم مشخصه، فرآیند با جریان یکنواخت
- فرآیند آدیاباتیک برگشت پذیر، تغییرات آنتروپی گازهای کامل، فرآیند برزخ پلی تروپیک برگشت پذیر برای گازهای کامل، ازدیاد آنتروپی، بازده حرارتی.
- برگشت ناپذیری، قابلیت انجام کار Availability Exergy، یا کار برگشت پذیر، برگشت ناپذیری
سیستم های انرژی الکتریکی 1 (Electric Energy Systems I)
اگر بخواهیم چند نقطه عطف در پیشرفت تکنولوژی را نام ببریم اختراع ماشین بخار، کشف برق، ساخت کامپیوتر گل های سر سبد انتخاب ما هستند. هدف از این درس شناخت مدل المان های الکتریکی، اصول تشکیل و حل معادلات سیستم های الکتریکی، شناخت قضایای اساسی مدار و شبکه، شناخت مبانی مدارهای مغناطیسی، شناخت و تحلیل ترانسفورمر تکفاز برای دانشجویان کارشناسی سیستم های انرژی است.
سرفصل مطالب درس سیستم های انرژی الکتریکی 1
- مفاهیم و مدل های المان های پایه منابع، مقاومت، سلف، خازن، ترانسفورمر
- تحلیل مدارهای الکتریکی KVL ،KCL، روش گره، روش حلقه
- مدارهای مرتبه اول 3RC ،RL- ثابت زمانی، پاسخ گذار، پاسخ ماندگار
- قضایای اساسی مدار
- تحلیل حالت دائمی متناوب
- سیستم های سه فاز
- یادآوری مبانی الکترومغناطیس شار مغناطیسی، شدت میدان، چگالی شار، القای مغناطیسی
- مفاهیم اساسی در مدارهای مغناطیسی )رلوکتانس، انرژی، کو-انرژی، تبدیل انرژی
- ترانسفورمر تکفاز مدل، تحلیل، رگولاسیون ولتاژ
سیستم های انرژی الکتریکی 2 (Electric Energy Systems II)
هدف از این درس آشنایی با ساختار و مفاهیم اساسی سیستم های الکتریکی، شناخت روش تحلیل سیستم های قدرت، شناخت مدلسازی و تحلیل اجزای مختلف سیستم الکتریکی و آشنایی با چگونگی مدیریت و کنترل شبکه های الکتریکی میباشد.
سرفصل تدریس سیستم های انرژی در رشته مهندسی انرژی
- اجزای سیستم های الکتریکی )ژنراتور، خطوط و کابل ها، ترانسفورمر، موتور، پست، بار الکتریکی
- ساختار شبکه قدرت از تولید، انتقال، توزیع
- فناوری های تولید انرژی الکتریکی، حرارتی، گازی، انرژی های تجدیدپذیر
- تحلیل سیستم های سه فاز
- مدل حالت دائمی ماشین های الکتریکی ترانسفورمر سه فاز، ژنراتورهای سنکرون، موتورهای آسنکرون
- خطوط و کابل های الکتریکی: مقاومت، اندوکتانس و خازن خطوط، مدل خطوط کوتاه و بلند، روش محاسبه پارامترها
- تحلیل حالت دائم خط انتقال محاسبه توان حقیقی، حدود انتقال توان
- شبکه های توزیع الکتریکی انواع سیستم های توزیع، مدل بارهای الکتریکی
- مدیریت کنترل و سیستم کنترل بار، فرکانس، ساختارهای سنتی و جدید
آزمایشگاه سیستم های انرژی الکتریکی Electric Energy Systems Lab
آشنایی با اصول و کارکرد انواع ماشین های الکتریکی
سرفصل و رئوس مطالب
- آزمایش اول: مولد DC تحریک مستقل
- آزمایش دوم: مولد شنت تحریک خودی
- آزمایش سوم: مولد های سری
- آزمایش چهارم: موتور شنت
- آزمایش پنجم: تعیین راندمان در ترانسفورماتور های تک فاز
- آزمایش ششم: موازی کرن دو ترانسفورماتور سه فاز و تعیین اختلاف توزیع قدرت بین آنها
- آزمایش هفتم: موتور آسنکرون تک فاز
- آزمایش هشتم: موتور القایی سه فاز آسنکرون
مبانی انرژی های تجدید پذیر Fundamentals Of Renewable Energy
استفاده از سوخت های فسیلی موجب گرمایش زمین و بالا آمدن آب دریاها شده است. با ادامه این روند احتمال زیر آب رفتن شهرهای بزرگ دنیا بسیار زیاد است. همچنین آلودگی هوا و بیماریهای مربوط به آن نیز انسان را به فکر انرژی های تجدید پذیر انداخت. در گذشته استفاده از انرژی باد برای حرکت دادن کشتی ها، انرژی آب برای چرخش سنگ آسیاب و… متداول بود.
امروزه باپیشرفت دانش انواع مختلفی از انرژی های تجدید پذیر به کنترل انسان در آمده است. بررسی و کاربرد انواع منابع انرژی تجدید پذیر از جمله انرژی خورشیدی، انرژی باد، انرژِ جزر ومد، انرژی زمین گرمایی، انرژی بیوماس، نیروگاه برق آبی و… از اهداف ارائه این درس است.
سرفصل تدریس مطالب انرژی های تجدید پذیر
همان طور که در قبل هم گفته شد، انرژی های تجدید پذیر به انواع مختلفی تقسیم میشوند که در ادامه به معرفی آن میپردازیم:
مبانی انرژی خورشیدی در رشته مهندسی انرژی
- بررسی و کاربردهای انرژی خورشیدی در آبگرمکن ها و هواگرمکن های خورشیدی
- خشک کن های خورشیدی و گرمایش ساختمان های مسکونی
- بررسی و کاربرد سیستم های فتوولتائیک
- بررسی و کاربرد انواع سیستم های گرما خورشیدی،
مبانی انرژی باد
- اصول اولیه استفاده از انرژی باد
- بررسی منبع انرژی باد
- انواع توربین های بادی
- بررسی سیستم های جنبی مانند ژنراتور، برج و …
- بررسی وضعیت فعلی و آینده استفاده از انرژی باد در ایران و جهان
مبانی انرژی امواج
- توان حاصل از امواج، انواع الگوهای موجی
- تجهیزات استفاده از انرژی امواج
انرژی جزر و مد
- علت جزر و مد و تقویت آن
- تولید حاصل از جزر و مد
انرژی بیوگاز در مهندسی انرژی
- بیوگاز و پتانسیل آن
- روش های فیزیکی تبدیل بیولوژیکی.
نیروگاه های برق آبی کوچک
- بررسی و کاربرد نیروگاه های برق آبی کوچک
- بررسی وضعیت فعلی و آینده استفاده از انرژی برق آبی کوچک در ایران و جهان
انرژی زمین گرمایی
- بررسی و کاربرد، آنالیز سیالات گرم و صخره خشک اعماق زمین
- بررسی فعلی و آینده استفاده از انرژی زمین گرمائی در ایران و جهان
فناوری های تولید و استفاده تجدیدپذیر از هیدروژن (Renewable hydrogen)
- مقدمه ای بر تولید هیدروژن
- روش های تولید تجدید پذیر هیدروژن
- استفاده از هیدروژن در فناوری های سبز
روش سنجش مزیت نسبی و انتخاب فناوری مناسب برای تامین انرژی از طریق فناوری های تجدید پذیر در نواجی مختلف با توجه به پتانسیل های موجود در هر منطقه از دیگر مباحث طرح درس است.
بررسی اقتصاد انرژی Energy Economics
اهداف کلی درس درس اقتصاد انرژی را میتوان به صورت زیر دسته بندی کرد:
- با توجه به این که دانشجویان رشته مهندسی انرژی از رشته ریاضی پذیرفته شده اند و در دروس رشته ریاضی متوسطه درس اقتصاد تعریف نشده است، اصول و مبانی علم اقتصاد در زمینه های خرد و کلان در سیلابس این درس قرار گرفته است.
- تعاریف و روش های تجزیه و تحلیل اقتصادی و نظریه های اقتصاد
- وجوه مختلف عرضه و تقاضا
- بررسی مدل ها و نظریه های مختلف در اقتصاد خرد
- نظریه های مطرح در اقتصاد رفاه
- آشنایی با اقتصاد کلان که از منظری جامع به اقتصاد مینگرد
- نگرشی بر اقتصاد توسعه در رشته مهندسی انرژی
- مقدمات اقتصاد بین الملل برای دانشجویان رشته مهندسی انرژی
سرفصل مطالب درس بررسی اقتصاد انرژی Energy Economics
- مقدمات و تعاریف علم اقتصاد
- ابزارهای تجزیه و تحلیل اقتصادی
- معرفی بازار، عرضه و تقاضا
- وظایف دولت در اقتصاد
- معرفی و تعاریف اقتصاد خرد
- اثرات قیمت و درآمد بر مقادیر تقاضا
- تئوری انتخاب مصرف کننده
- تئوری رفتار بنگاه های اقتصادی
- تئوری عرضه هزینه ها و تولید بنگاه
- ساختار بازار و رقابت ناقص
- ساختار بازار در حالت رقابت کامل و انحصار کامل
- تجزیه و تحلیل بازار عوامل (نیروی کار وسرمایه)
- اقتصاد رشد
- پول و بانک
- سیاستهای پولی و مالی
- بیکاری و اقتصاد و آثار آن ها بر هم
- کل سطح قیمت ها و سرعت تعدیل
- تقاضای کل و سیاست مالی و تجارت خارجی
- تورم، اقتصاد باز، بازار نرخ ارز
- تراز پرداخت ها، تعدیل داخلی و خارجی
- سیاست های پولی ومالی در نظام های ارزی ثابت و شناور
- اقتصاد و رفاه، کارایی پارتو، شکست بازار
- اثرات خارجی
- مالیات و مخارج دولت
- سیاست رقابتی و سیاست صنعتی
- ملی کردن و خصوصی سازی، تعادل عمومی
- اقتصاد کلان، محاسبه حساب های ملی، تعیین درآمد
- مفهوم رشد و دانش فنی
- رشد از طریق پیشرفت فنی، تئوری های سیکل تجاری
- اقتصاد بین الملل، تجارت بین الملل و سیاست های تجاری
- سیستم پولی بین المللی، مسائل و مشکلات کشورها های در حال توسعه
- اقتصاد ایران، دولت و اقتصاد، بخش های تولیدی، زیر بنای اقتصاد و خدمات
در ادامه به رتبه های قبولی رشته مهندسی انرژی در کنکور میپردازیم.
رتبه قبولی در رشته مهندسی انرژی دانشگاه صنعتی امیرکبیر
رتبه کشوری | رتبه در سهمیه | سهمیه در منطقه |
1654 | 998 | منطقه 1 |
1978 | 1202 | منطقه 1 |
2307 | 1393 | منطقه 1 |
1220 | 431 | منطقه 2 |
1494 | 518 | منطقه 2 |
2873 | 944 | منطقه 2 |
3263 | 1081 | منطقه 2 |
3639 | 1210 | منطقه 2 |
4731 | 1577 | منطقه 2 |
9095 | 922 | منطقه 3 |
9600 | 994 | منطقه 3 |
رتبه قبولی در رشته مهندسی انرژی دانشگاه صنعتی امیرکبیر-پردیس خودگردان
رتبه کشوری | رتبه در سهمیه | سهمیه در منطقه |
5028 | 2930 | منطقه 1 |
8972 | 3118 | منطقه 2 |
10263 | 3577 | منطقه 2 |
11405 | 4020 | منطقه 2 |
13441 | 4769 | منطقه 2 |
رتبه قبولی در رشته مهندسی انرژی دانشگاه شهید بهشتی تهران
رتبه کشوری | رتبه در سهمیه | سهمیه در منطقه | رشته قبولی |
6123 | 2084 | منطقه 2 | دانشگاه شهيدبهشتي -تهران | روزانه-محل تحصيل پرديس شهيد عباس پور |
6411 | 2185 | منطقه 2 | مهندسي انرژي|دانشگاه شهيدبهشتي -تهران | روزانه-محل تحصيل پرديس شهيد عباس پور |
6710 | 2298 | منطقه 2 | مهندسي انرژي|دانشگاه شهيدبهشتي -تهران | روزانه-محل تحصيل پرديس شهيد عباس پور |
6774 | 2325 | منطقه 2 | مهندسي انرژي|دانشگاه شهيدبهشتي -تهران | روزانه-محل تحصيل پرديس شهيد عباس پور |
12965 | 1596 | منطقه 3 | مهندسي انرژي|دانشگاه شهيدبهشتي -تهران | روزانه-محل تحصيل پرديس شهيد عباس پور |
12976 | 1599 | منطقه 3 | مهندسي انرژي|دانشگاه شهيدبهشتي -تهران | روزانه-محل تحصيل پرديس شهيد عباس پور |
رتبه قبولی دانشگاه صنعتی قم
رتبه کشوری | رتبه در سهمیه | سهمیه در منطقه |
16974 | 8459 | منطقه 1 |
19746 | 9461 | منطقه 1 |
27064 | 10094 | منطقه 2 |
27298 | 10187 | منطقه 2 |
رتبه قبولی دانشگاه محقق اردبیلی-اردبیل
رتبه کشوری | رتبه در سهمیه | سهمیه در منطقه |
95071 | 32621 | منطقه 1 |
رتبه قبولی دانشگاه صنعتی شیراز لامرد
رتبه کشوری | رتبه در سهمیه | سهمیه در منطقه |
58137 | 22330 | منطقه 2 |
ممنون بسیار کامل و جامع توضیح دادید
سلام خسته نباشید، برای قبولی مهندسی انرژی امیرکبیر از منطقه ۲ از سه درس فیزیک، شیمی و ریاضیات چه درصدی لازمه؟ معدل دوازدهم چقدر باشه ؟
سلام
درصد همیشه به نسبت سختی و آسونی کنکور بستگی داره. به طور مثال سال 1400 با 12 درصد ریاضی، 22 درصد فیزیک و حدود 30 درصد شیمی دانش آموزا قبول شدن چون کنکور خیلی سخت بود.
اما سال قبل حداقل باید میانگین 40 داشتن با یه معدل نهایی 18 به بالا
با رتبه حدود 2000 میشه امیدوار بود اما چون رقبت دانش آموزا هم فرق میکنه دقیق نمیشه گفت. تا زمان انتخاب رشته که تراز دروس و رتبه و تا حدودی علاقمندی دانش آموزا مشخص بشه.