با پیشرفت و تخصصی شدن مشاغل، قوانین، اطلاعات و …. هیچ کسی نمیتواند ادعا کند که بر تمام علوم و یا قوانین به طور کامل آگاهی دارد. به طور مثال با تغییراتی که هر 5-6 سال یک بار در نظام آموزشی کشور ایران اتفاق میافتد، حتی پدران و مادران تحصیلکرده هم از دادن مشاوره درسی و تحصیلی کاملا صحیح به فرزندان خود عاجز میمانند.
متاسفانه به دلیل بیکاری گسترده در میان فارغ التحصیلان در رشتههای مختلف، اولین شغلی که به ذهن هر دانشجو یا فارغ التحصیلی خطور میکند، مشاروه درسی، مشاوره تحصیلی، مشاوره کنکور یا تدریس خصوصی است؛ به برکت وجود شبکههای اجتماعی مانند اینستاگرام که بستری رایگان در اختیار تمام افراد قرار داده، بسیاری از افراد با کمترین سواد تخصصی، تجربه و یا حتی تعهد، در زمینههای مختلف و با تبلیغات، به دنبال کنندگان یا فالوورهای خود مشاوره میدهند. در این مقاله ویژگیهای مشاور خوب تحصیلی را برای شما عزیزان مرور میکنیم.
وظایف مشاور تحصیلی و برنامه ریز درسی
فهرست مطالب
مشاور تحصیلی در دهه ۶۰ و ۷۰ به شکل کنونی وجود نداشت. در برخی مدارس نمونه دولتی و تیزهوشان، معلم راهنما یا مشاور پایه، وظیفه راهنمایی دانش آموزان را بر عهده داشتند. اما با زیاد شدن تعداد داوطلبان کنکور، گسترش و در دسترس قرار گرفتن منابع مطالعاتی مانند کتاب های تست و کنکور، مدارس و به خصوص دانش آموزان نیاز به مشاور تحصیلی را در خود احساس کردند. این احساس نیاز به اندازهای زیاد شد که معاونت هدایت و مشاوره تحصیلی در آموزش و پرورش ایجاد شد.
با توجه به رقابت بسیار نزدیک دانش آموزان برای ورود به دانشگاه،نیاز به مشاوری بود که بتواند، بهترین منابع مطالعاتی، کلاس ها و نحوه درس خواندن و مطالعه را مدیریت کند. هر چقدر که دسترسی عموم به منابع مطالعاتی بیشتر شد، نقش مشاور تحصیلی در مدارس و حتی مشاوره تحصیلی خصوصی پر رنگ تر گردید. در سال های اخیر در تمام مدارس و آموزشگاه های برتر در مقطع دبیرستان، کارشناسی ارشد و حتی دکترا شخصی به عنوان مشاور تحصیلی، برنامه ریزی مطالعاتی دانش آموزان را مدیریت و هدایت می کند.
وجود مشاور تحصیلی مانند وجود یک قطب نما یا نا خدا در کشتی است، که با دستور ها و جهت یابی های به موقع می تواند کشتی را از دل طوفان های سهمگین به سلامت بیرون آورد. اما به هر شخصی نمی توان به عنوان مشاور تحصیلی اعتماد کرد و سکان کشتی و آینده خود را به او سپرد. متاسفانه در سال های گذشته، افرادی بدون داشتن مدرک تحصیلی معتبر، خود را به عنوان مشاور تحصیلی معرفی می کنند.بنابراین در انتخاب مشاور باید دقت فراوان داشت.
وظایف مشاور تحصیلی در مقطع ابتدایی
بسیاری از اولیا آیندهنگر از سال اول ابتدایی برای آینده فرزند خود برنامه ریزی می کنند. این اولیا میدانند اگر با دیدِ باز و اطلاعات کافی برای فرزند خود برنامه ریزی داشته باشند و او را هدایت کنند، آینده موفقی برای فرزند خود رقم می زنند. در این جا به قسمتی از وظایف مشاور تحصیلی در دوران ابتدایی دانش آموزان اشاره می کنیم:
- کشف علایق و استعداد ها در دانش آموزان این مقطع و ارائه راهکار های مناسب برای شکوفایی این استعداد ها
- تنظیم برنامه های فوق برنامه مانند ورزش،موسیقی و …
- ارائه راهکار ها و بازی های مناسب در جهت پرورش خلاقیت و استعداد ها
- برنامه ریزی مناسب برای یادگیری زبان خارجی
- هدف سازی و برنامه ریزی مناسب برای رسیدن به اهداف به صورت پله ای
اگر دانش آموزان ما از کودکی یاد بگیرند که در زندگی هدف داشته باشند،برای رسیدن به آن در آینده برنامه ریزی کنند و بعد از برنامه ریزی تلاش کنند،بسیاری از مشکلات در آینده وجود نخواهد داشت. - برنامه ریزی مناسب برای تحصیل در دبیرستان خوب،رسیدن به دانشگاه ایده آل
- برنامه ریزی و مشاوره تحصیلی برای کسانی که قصد مهاجرت به کشور های دیگر برای ادامه تحصیل دارند.
مشاور حرفهای در دوره ابتدایی باید بر روانشناسی کودکان برای برقراری ارتباط موثر با آنها مسلط باشد. بتواند نقاط ضعف و قوت کودکان و استعدادهای بالقوه آنها را پیدا کند. و با برنامهریزی صحیح کودک را به سمت استعداد و علاقه خود رهنمون سازد.
مشاور درسی و روانشناسی در مدارس یا بیرون از مدارس میتواند، نبوغ کودکان را شکوفا کند و هر دانشآموزی در استعداد و ویژگی ذاتی خود به قله موفقیت برسد.
همچنین در برخی از خانواده ها که مشکلاتی مانند اعتیاد، طلاق و … وجود دارد، اهمیت مشاوره با روانشناسی آگاه برای کمتر شدن اثرات منفی در خانواده بسیار ضروری است.
وظایف مشاور تحصیلی در مقطع متوسطه اول
مقطع متوسطه اول در نظام جدید آموزش و پرورش،بار سنگینی از علم و تربیت را در ایران به دوش می کشد. دانش آموزان در این سن به بلوغ می رسند. افت تحصیلی، مشکلات رفتاری، شروع مصرف سیگار، مصرف مواد روانگردان، مصرف گُل… در این مقطع آغاز می شود. برای اینکه بتوانید این مقطع حساس را به خوبی بگذرانید، وجود یک مشاور تحصیلی و روانشناسی در کنار شما ضروری است. در این قسمت به برخی وظایف مشاور تحصیلی در دوره متوسطه اول می پردازیم:
- برنامه ریزی تحصیلی برای جلوگیری از افت تحصیلی به علت زیاد شدنِ تعداد و حجم دروس
- برنامه ریزی و مشاوره تحصیلی لازم برای شرکت در آزمون های ورودی دبیرستان های برتر
- برنامه ریزی برای یادگیری زبان های خارجی
- معرفی المپیاد ها (المپیاد نجوم، المپیاد کامپیوتر، المپیاد اختر فیزیک، المپیاد ادبی و المپیاد جغرافیا) و …
- ایجاد انگیزه برای شرکت در آزمون های خاص
- معرفی جشنواره های دانش آموزی،ساخت ربات، جشنواره خوارزمی و… و تشویق دانش آموزان برای شرکت در این آزمون ها
- ارتباط مستقیم با دانش آموز، شناخت روحیات و استعداد ها برای انتخاب رشته سال نهم و ورود به دبیرستان
- شناسایی استعداد و علائق نوجوان برای هدایت تحصیلی او به رشته مناسب در متوسطه دوم
گاهی اوقات که در مورد هدایت و انتخاب رشته تحصیلی در سال نهم به دهم که صحبت میشود، در ذهن شنونده فقط رشتههای نظری مانند ریاضی و فیزیک، علوم تجربی و علوم انسانی نقش میبندد؛ اما باید در نظر داشت که موفقیت دانشآموزان فقط در ورود به این سه رشته و به دنبال آن دانشکدههای مهندسی و علوم پایه، پزشکی و پیراپزشکی، حقوق و مدیریت نیست. رشتههای هنرستان، فنی حرفه ای و کاردانش هم سهم زیادی در تربیت نیروی متخصص در بازار کار را دارند.
وظایف مشاور تحصیلی و برنامه ریز درسی دبیرستان(متوسطه دوم)
سال های دهم، یازدهم و دوازدهم دبیرستان را که مقطع متوسطه دوم نیز می نامیم، سرنوشت ساز ترین دوران تحصیلی در زندگی دانشآموزان است. اگر دانشآموز در این مقطع رشته مناسب با روحیات و استعداد های خود را انتخاب کرده باشد، برنامه ریزی مناسبی داشته باشد و تمام همت خود را به کار بندد، می تواند در رشته مورد علاقه خود وارد دانشگاه شود و در ادامه شغل مناسبی پیدا کند.
اما گر در این مقطع اشتباه کنیم، جبران این اشتباه در آینده بسیار سخت خواهد بود. استفاده از مشاور تحصیلی و برنامه ریزی درسی در این مقطع ضروری است.
- اگر قصد مهاجرت تحصیلی به خارج از کشور را دارید ،قبل از ورود به این مقطع با وکلای مهاجرتی با تجربه و متعهد مشورت نمایید. معمولا مهاجرت در مقاطع پایین تر،آسان تر است. با ۲۰ دانشگاه برتر دنیا و نحوه پذیرش در این دانشگاه ها آشنا شوید.
- اگر می خواهید در آینده در ایران یا هر جای دنیا،شغل مناسبی داشته باشید،تحصیلات دانشگاهی ضروری است. بنابراین رویکرد ما در این قسمت، برنامه ریزی برای رسیدن به دانشگاه است.
- حتما از مشاور تحصیلی و برنامه ریز درسی با تجربه برای برنامه ریزی تحصیلی در سال های دهم، یازدهم و دوازدهم استفاده نمایید.
- با توجه به اینکه در سال های اخیر، رقابت بر سر رشته ها و دانشگاه های خوب در ایران، بسیار سخت شده است، با یک برنامه حساب شده می توانید به کسب رتبه خوب در کنکور امیدوار باشید.
- مشاور تحصیلیِ و برنامه ریز درسی در سال دهم، فقط به این پایه فکر نمی کند.برنامه ریزی مشاور تحصیلی با تجربه به صورتی است که تمام دروس به صورت تستی و تشریحی جمع بندی و مرور شود و شما در سال های آینده نگرانِ ضعف پایه ای خود نباشید.
- مشاور تحصیلی در سال یازدهم به برنامه ریزی مناسب، جهت مطالعه دروس این پایه،تکرار و مرور پایه دهم و زمینه سازی و پیش مطالعه برای دروس سال دوازدهم می پردازد.
مشاور تحصیلی تخصصی و تیم برنامهریز درسی
اصلیترین نقش در موفقیت هر دانشآموز بعد از خدا، خانواده و خود دانش آموز به عهده مشاور است. مشاور تحصیلی وظایف زیادی دارد که به عنوان ناخدا باید در نقش هماهنگی و راهبری عمل کند که به برخی اشاره میکنیم:
- معرفی مدارس و آموزشگاه های معتبر
- معرفی منابع تحصیلی با کیفیت و اثر بخش مانند دی وی دی آموزشی، کتاب تست، کتاب کنکور، فیلم آموزشی
- معرفی دبیران با تجربه برای کلاس های خصوصی ،نیمه خصوصی، رفع اشکال، همایش
- معرفی پانسیون های مطالعاتی
- معرفی آزمون مناسب با شرایط دانشآموز
- برنامه ریزی روزانه، هفتگی و ماهانه
- رفع ایرادات مطالعه دانشآموز و بالابردن بهرهوری مطالعاتی
- معرفی روش های ایجاد تمرکز
- بیان روش مطالعه اختصاصی برای هر درس
- بیان روش تست زنی در همه دروس
- راهکارهایی برای تغذیه،خواب و ….
- حل مشکلات روحی اعم از استرس، بیانگیزگی، بی حسی در مطالعه
- برنامه ریزی و جلوگیری از سردرگمی دانشآموزان به علت انباشت مباحث و تعداد زیاد دروس
- برنامه ریزی منطبق بر کنکور و امتحانات نهایی سال دوازدهم
- متعادل سازی روابط بین فردی در خانواده و مدارس
- آگاهی از بخشنامهها و قوانین جدید در آموزش و پرورش و سازمان سنجش برای تصمیم گیری صحیح در زمان مقتضی
- هدف گذاری به صورت کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت
- شخصی سازی روش یادگیری و تدریس برای هر دانش آموز با توجه به مدل حافظه
- شناخت شخصیت دانش آموز و همگام سازی برنامه ریز درسی، پشتیبان، دبیر و خانواده
مشاوره تحصیلی و برنامه ریزی درسی با استاد افشار 09208085905
برنامه ریزی درسی و پشتیبانی
وقتی صحبت از برنامه ریزی درسی میشود، اغلب جدولی را به یاد میآوریم که در آن مباحث و دروسی با زمان مطالعه ذکر شده است و دانش آموز باید آن را اجرا و گزارش کند؛ اما برنامه ریزی درسی چیزی فراتر از آن است که ما در کاغذ یا اپلیکیشنهای خود میبینم و اجرا میکنیم.
برای مطالعه مقاله چگونه برنامه ریزی درسی(تحصیلی یا کنکور) کنیم؟ کلیک کنید
برای نوشتن یک برنامه ریزی درسی باید پیشینه داوطلب را به طور کامل دانست و با توجه به موارد فراوانی اقدام به نوشتن آن کرد.
- شناخت روحیات و نوع حافظه یادگیری دانش آموز
- آشنایی با موقعیت خانوادگی، محل مطالعه، منابع در دسترس
- تعیین سطح دانشآموز
- هدف گذاری کوتاه مدت، میان مدت، بلند مدت
- تنظیم برنامه درسی به صورت هفتگی
- معرفی و ثبت نام در آزمون های آزمایشی
- بررسی کارنامه آزمون، تحلیلی نقاط قوت و ضعف، ارائه راهکار
- معرفی منابع مناسب (معلم خصوصی، دی وی دی و فیلم های آموزشی، کتاب آموزشی، کتاب تست و …)
- ایجاد روحیه و انگیزه برای بالا بردن راندمان مطالعاتی
- آموزش روش های مطالعه دروس و روش های تست زنی در دروس مختلف
- تعیین و تغییر تاکتیک و تکنیک بعد از هر آزمون و رفع و اصلاحات برنامه نسبت به نقاط قوت و ضعف
- آموزش روش های خلاصه نویسی
- آموزش روش های جمع بندی
- آموزش نحوه صحیح حضور در جلسه آزمون های آزمایشی و کنکور
- آماده سازی روحی دانشآموز به کمک تکنیک های روانشناسی
- انتخاب رشته بعد از اعلام رتبه های کنکور