زبان کنکور (زبان خارجی کنکور) که بیشتر داوطلبان کنکور، زبان انگلیسی را به عنوان درس امتحانی خود انتخاب می کنند، یکی از دروس عمومی تمامی رشته ها در کنکور است.
درس زبان خارجی یکی از دروس تاثیر گذار در تراز و رتبه داوطلبان کنکور در همه رشته های تحصیلی (ریاضی، تجربی، انسانی، هنر) می باشد. بنابراین این مقاله را تا انتها مطالعه نمایید:

دسته بندی داوطلبان در درس زبان کنکور

در بین داوطلبان کنکوری عموما برای درس زبان با دو دسته از داوطلبان رو به رو خواهیم بود که به صورت زیر می باشند:

دسته اول: 

این داوطلبان عموما از کودکی به کلاس زبان رفته اند و دارای اعتماد به نفس بالایی در این درس هستند.
اما این داوطلبان در درس زبان برای کنکور باید چگونه عمل کنند؟
آیا این داوطلبان اصلا احتیاجی به مطالعه جداگانه درس زبان برای کنکور هستند؟
یا این که اگر تافل یا آیلتس داشته باشند، با اطلاعات قبلی می توانند در کنکور ۱۰۰ بزنند؟

زبان آموزشگاهی با زبان کنکور متفاوت است

همیشه گفته‌ایم که زبانی که دانش‌آموزان در آموزشگاه‌ها فرا‌ می‌گیرند با زبان کنکور متفاوت است. این به معنای تفاوت در اصل مفاهیم نیست بلکه منظور این است که در طرح تست های کنکور طراح از دام‌هایی استفاده می کند که ممکن است تا کنون در طی دوران فراگیری زبان با آن‌ها مواجه نشده باشید؛ و یا به آن‌ها توجه خاصی نکرده باشید و به راحتی از کنار آن‌ها عبور کرده باشید.

توجه داشته باشید که اگر در این درس قوی هستید و سال‌هاست به کلاس زبان می روید به منزله ۱۰۰ درصد زدن این درس نمی باشد و بهتر است گام به گام با کتاب های تست و اساتید خود جلو روید و سعی کنید با سبک سوالات کنکوری و دام های تستی طراحان در این بخش آشنا شوید تا راحت تر از رقیبان خود سبقت بگیرید.

برای مطالعه هشت گام طلایی یادگیری لغات ۵۰۴ لغت کلیک کنید

دسته دوم:

داوطلبانی هستند که به گفته خودشان چیزی از زبان نمی دانند و در حد I am a black board بلد هستند. این دسته از دوستان نیز با کمی مطالعه و تمرین و رعایت اصول گفته شده در این مقاله می توانند به راحتی به درصد حداقل ۵۰ برسند.

آیا می شود با درصد کم درس زبان هم، در رشته های خوب قبول شد؟

می دانید که برای قبولی در رشته های خوب و پر متقاضی مانند مهندسی،پزشکی، پیراپزشکی و حقوق باید تمامی دروس را بر طبق میانگین معینی بزنید و رها کردن یک درس نشانه ضعف می باشد پس بنابراین تصمیم گرفتیم تا در این مقاله شیوه مطالعه درس زبان انگلیسی را برای شما بنویسیم و بدانید که حتی در این مدت زمان باقی مانده تا کنکور نیز با مطالعه و رعایت نکاتی که گفته می شود می توانید به درصد قابل قبولی در این درس برسید.

سوالات زبان انگلیسی کنکور

زبان انگلیسی مانند زبان عربی در کنکور دارای ضریب ۲ می باشد. تعداد سوالات درس زبان انگلیسی مانند سایر دروس عمومی ۲۵ تا است. شماره سوالات ۷۶ تا ۱۰۰ از دفترچه عمومی کنکور مربوط به این بخش است. مدت زمان پاسخگویی به سوالات ۲۰ دقیقه می باشد.

تحلیل سوالات درس زبان کنکور

سوالات زبان انگلیسی دارای سه بخش است که هر یک را به صورت جدا جدا برایتان بررسی خواهیم کرد.

بخش اول که در دفترچه part A نام گذاری شده است:

این بخش مربوط به سنجش واژگان و گرامر(دستور زبان) انگلیسی شما می باشد و دارای ۱۲ سوال است.سوالات به این گونه است که جملاتی به همراه یک جای خالی در آن ها به شما داده می شود که شما می بایست جای خالی را با یکی از ۴ گزینه داده شده پر کنید.

مطالعه گرامر:

گرامر کنکور دارای یک سری از قواعد و اصول مشخص می باشد. پاسخگویی به سوالات اصلا کار دشواری نیست و با کمی تست زدن و مطالعه قواعد به راحتی می توانید درصد مربوط به این بخش را کسب کنید.

مطالعه لغات:

اصلی‌ترین بخش هر زبان در واقع همان کلمات می باشند و بدون دانستن معنی واژگان امکان درک دیگران و یا انتقال منظور خود به دیگران برایتان امکان پذیر نخواهد بود. لغاتی که در این بخش از سوالات به کار می رود اصولا خارج از لغات کتاب درسی نخواهد بود.

برای یادگیری لغات چه کاری باید انجام دهیم؟

  • گام اول در یادگیری لغات زبان:

تمامی لغت های کتاب درسی که در هر بخش آورده شده را به خوبی فراگیرید.

  • گام دوم در یادگیری لغات زبان کنکور:

در داخل سایر تمرینات کتاب درسی اگر معنی لغتی را نمی دانید معنا را پیدا کنید و در دفتر خود یادداشت کنید.

  • گام سوم در یادگیری لغات زبان انگلیسی کنکور:

برای یادگیری لغات با تعداد پایین شروع کنید و انتظار نداشته باشید که در یک روز تعداد زیادی واژه را یاد بگیرید.توجه داشته باشید که یادگیری لغات باید به صورت مستمر اما با تعداد پایین صورت گیرد زیرا در این صورت ماندگاری بهتری خواهد داشت.

  • گام چهارم در یادگیری لغات زبان انگلیسی:

لغات را به همراه معنای آن ها در جمله فراگیرید.سعی کنید هیچ گاه لغتی را تنها یاد نگیرید.یادگیری لعات در جمله به همراه معنای آن ها ماندگاری بهتری در ذهن خواهد داشت.

  • گام آخر:

گام آخر یادگیری که یکی از اساسی‌ترین گام‌ها می باشد و به عنوان تیر خلاص به دانش‌آموزان و زبان‌آموزان معرفی می شود نوشتن جمله و داستان با لغات می باشد. هر شب با کلمات جدیدی که فرا‌می گیرید جمله سازی کنید. ساختن جمله باعث یادگیری کلمه و معنی آن و هم چنین ماندگاری بالا در ذهن می شود.پس از فراگیری تعداد مناسبی از لغات سعی کنید یک داستان کوتاه با تمام کلماتی که تا کنون مطالعه کرده اید بنویسید و از تمامی لغات در متن خود استفاده کنید.این کار یکی از راه های موثر یادگیری واژگان است که حتی در سطوح آیلتس و تافل نیز به زبان آموزان توصیه می شود.

برای یادگیری گام گام و جامع تر واژگان انگلیسی کلیک کنید

نکته کلیدی برای حل تست واژگان کنکور:

در حل تست های واژگان در قدم اول به سمت گزینه ها بروید و معنای فارسی هر گزینه را فورا بنویسید و در مرحله بعدی به سراغ جمله اصلی بروید و آن را معنا کنید و اکنون سعی کنید تا بهترین کلمه را برای تکمیل کردن جمله در جای خالی قرار دهید.

قسمت دوم یا همان PART B :

این بخش که CLOSE TEST نام دارد در واقع مجددا مربوط به سنجش دانش لغوی شما می شود.اکنون اهمیت یادگیری واژگان را بهتر درک خواهید کرد.این بخش دارای ۵ سوال می باشد و ناگفته نماند که از بین این ۵ سوال میانگین دو سوال مربوط به اطلاعات و دانش گرامری نیز می باشد.در ابتدا یک متن که حدودا ۱۰ خط می باشد به شما داده خواهد شد، متن دارای جاهای خالی می باشد و در ادامه برای جاهای خالی به شما ۴ گزینه داده شده است که می بایست یکی را انتخاب کنید.

آیا برای حل تست های این بخش باید کل متن را مطالعه و خط به خط معنا کنیم؟

با توجه به زمان محدود کنکور و اهمیت زمان در حل تست معنا کردن خط به خط کار آسان و عقلانی ای نخواهد بود و اگر در این درس قوی نباشید به مراتب معنا کردن برایتان سخت تر خواهد شد. پس پیشنهاد ویژه ما برای حل تست های این بخش به شما به این صورت است:

  • جای خالی را در هر تست را پیدا کنید
  • به سراغ گزینه ها بروید و معنای گزینه ها را به فارسی بنویسید(نوشتن معنا الزامی ندارد و می توانید تنها به ذهن بسپارید)
  • سپس به متن بروید و انتها و ابتدای همان جمله را پیدا کنید و فورا برای معنی کردن همان جمله دست به کار شوید.
  • در گام آخر سعی کنید جای خالی را با معانی داده شده به صورت کامل پر کنید.

در سوالات بعدی که مربوط به معنی لغت می شود نیز به همین صورت عمل کنید.

و اما در مورد سوالات گرامری شما به راحتی با یک نگاه کلی به گزینه ها متوجه خواهید شد که کدام سوال مربوط به گرامر می باشد.برای حل گرامر نیز تنها کافی است به سراغ همان جمله بروید و متوجه شوید که چه دستور زبانی را از شما می خواهد و سپس گزینه مناسب را انتخاب کنید.

برای مطالعه مقاله آزمون زبان تخصصی کنکور کلیک کنید

بخش سوم یا همان Reading Comprehension:

این بخش به درک مطلب معروف است و همیشه یکی از وحشت آور ترین بخشها در بین سوالات زبان بوده است که بسیاری از داوطلبان بدون اینکه به سراغ حل این تست‌ها بروند آن‌ها را رها می کنند. این کار یک اشتباه بزرگ می باشد زیرا این بخش از سوالات اصلا دارای تست های پیچیده و حل نشدنی ای نمی باشد و تنها کافی است سبک های اصلی طراح را یاد گیرید.در این قسمت دو متن تحت عنوان PASSAGE 1 به عنوان متن شماره یک و PASSAGE 2 به عنوان متن شماره دو به شما داده می شود و پس از هر متن طراح برای شما ۴ تست را طراحی کرده است.

من در این مقاله می خواهم شیوه های کلی که هر ساله از پر تکرار‌ترین تست‌ها بوده اند را به شما آموزش دهم تا پس از مطالعه این مقاله و حل تست بتوانید درصد این تست‌ها را نیز به راحتی به دست آورید.

  • دسته اول سوالات سوالات According to the passage می باشد که می خواهد با توجه به متن به سوال خواسته شده پاسخ دهید.توجه داشته باشید که در این بخش از سوالات نیز نیازی به معنا کردن تمام متن نیست.ببینید با توجه به متن طراح چه چیزی را مورد پرسش قرار داده است و به همان بخش در متن بروید.پس از این کار گزینه های داده شده را مطالعه کنید.بی شک پس از کمی تمرین به صورت ناخودآگاه دو گزینه را حذف خواهید کرد زیرا بسیار بی ربط بوده و در نهایت بین دو گزینه شک خواهید داشت که با یک بار مرور متن(تنها همان بخشی که مورد پرسش طراح است) پاسخ سوال را پیدا خواهید کرد.
  • دسته دوم سوالاتی که مورد پرسش طراح است true or false خواهد بود:برای مثال می گوید کدام یک از جملات زیر در مورد نویسنده متن درست است؟یا ممکن است هر چیز دیگری را در متن مورد پرسش قرار دهد و از شما بخواهد تا درستی یا غلطی آن را تشخیص دهید.در این بخش نیز بهتر است ابتدا گزینه ها را مطالعه کنید و سپس به سراغ قسمتی از متن که از شما خواسته شده است بروید و گزینه مورد نظر را پیدا کنید.

نکته:

ممکن است نکات مربوط به یک سوال و تست در قسمت های متفاوتی از متن باشد که باید متن را به اصطلاح اسکن کنید و اگر تا انتهای متن با کلمه و عنوانی از سوال مورد پرسش طراح برخورد کردید آن را نیز در نظر بگیرید.

  • دسته دیگر سوالات مربوط به which is the best title for the passage می باشد که منظور طراح انتخاب بهترین عنوان برای متن می باشد.

برای اینکه بهترین عنوان برای یک متن را انتخاب کنید نیاز نیست تا کل متن را بخوانید.زیرا همیشه دو جمله اول و دو جمله پایانی در یک پاراگراف اطلاعات اصلی از متن را به شما می دهند و سایر جملات توضیحات اضافی می باشند.پس برای پاسخ دادن به این تست نیز می بایست در گام اول گزینه ها را بخوانید و سپس به سراغ دو جمله اول و آخر متن بروید و سعی کنید درک نسبی نسبت به متن پیدا کنید(اگر زمان کافی ندارید نیاز به ترجمه لغت به لغت نیست و مفهوم کلی را درک کنید) و سپس گزینه مناسب را انتخاب کنید.

  • دسته دیگر از سوالات مربوط به تست های refers to… می باشد.این دسته از سوالات می خواهد ربط یک کلمه را به کلمه دیگری پیدا کنید.مثلا از شما می پرسند they در پاراگراف دوم refers to…?

برای حل چنین تست هایی به همان پاراگراف و کلمه گفته شده مراجعه کنید.ابتدا و انتهای جمله را پیدا کنید و سپس به جمله قبل از آن برگردید و ببینید کلمه گفته شده جانشین چه کلمه ای شده است.به یک نکته توجه داشته باشید که برای مثال اگر کلمه They را از شما خواسته اند کلمه دیگر نیز باید به صورت جمع باشد و نه مفرد.مثلا کلمه they می تواند جایگزین کلمه children شود.توجه کنید که حتما s جمع نشانه جمع نیست و بسیاری از کلمات مانند همین کلمه به صورت بی قاعده جمع بسته می شوند.

منابع مفید برای مطالعه زبان کنکور عبارتند از:

  • زبان انگلیسی جامع کنکور دکتر شهاب اناری انتشارات مبتکران
  • زبان کنکور رضا کیاسالار انتشارات شبقره
  • از متن نترسیم رضا کیاسالار انتشارات شبقره
  • زبان جامع انتشارات خیلی سبز